Skip to main content

Nyheter

Hyresgästföreningen Sigtuna kämpar också i bostadspolitisk motvind

Sigtuna kommunhus wiki
Vi i Hyresgästföreningen Sollentuna känner igen detta mer än väl – tyvärr!

I en alldeles utmärkt insändare i marsta.nu pekar Hyresgästföreningen Sigtunas ordförande Hans Törnqvist på de segregationsproblem som den politiska majoritetens bostadspolitik orsakar.

Precis som i Sollentuna är det en moderatledd majoritet som stökar runt i bostadspolitiken. Är det inte ombildningar eller utförsäljningar som står på agendan, så är det att inte bygga hyresrätter. En väldigt världsfrånvänd bostadspolitik.

Törnqvist menar att kommunens beslut om ”Mål och budget 2021-2023” skapar större problem vad gäller bostadsbrist, trångboddhet och segregation. Lite nedkokt så sammanfattar han beslutet i två punkter: det ska byggas färre hyresrätter och man ska locka personer med hög skattekraft (lika med höga inkomster) till kommunen och samtidigt få de med höga skattekraft att stanna kvar.

Vi ser samma politik och utveckling i exempelvis Danderyd, Täby och Sollentuna. Och hur blev det? Allt annat än bra.

Hans Törnqvist Sigtuna
Hans Törnqvist lyfter också fram att Hyresgästföreningen är för blandade upplåtelseformer (hyresrätt, bostadsrätt och småhus) – vilket också den politiska majoriteten säger sig vara för, men något sådant kan man i praktiken inte se i Sigtuna kommun. Istället gör man tvärt om. Man ombildar hyresrätter till bostadsrätter, bygger färre och färre hyresrätter men fler och fler bostadsrätter. Precis likadant som i Sollentuna alltså.

Läs Hans Törnqvists insändare på marsta.nu: http://www.marsta.nu/startsidan/bostadsprogrammet-skapar-okad-segregation/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .