Nyheter

Hyresgästföreningen kräver rotavdrag för hyresrätter

Marie Linder HGF
Den 4 februari gick Hyresgästföreningen ännu en gång ut med kravet om att rotavdragen också ska gälla hyresrätter. Huvudargumentet är att stora delar av vårt bostadsbestånd behöver rustas upp och det måste göras på ett hållbart sätt – genom hållbarhetsrot.

Rotavdragen infördes av den tidigare borgerliga regeringen 2009, och sedan dess har inte mindre än 80 miljarder kronor betalats ut i bidrag till personer som äger sina bostäder. Hyresgästerna får ingen del alls av detta, men är definitivt med och betalar för rot.

Organisationen Sabo räknade 2009 fram att bara de mest akuta upprustningarna av miljonprogrammet skulle kosta cirka 50 miljarder kronor. Idag finansieras upprustningarna av hyresrätter med hyreshöjningar, vilket lett till att var fjärde hyresgäst flyttar i samband med större upprustningar och renoveringar.

Under 2013 var det mer än en miljon medborgare med ägda bostäder som utnyttjade rotavdraget för totalt 14,9 miljarder kronor. Nästan hälften av detta bidrag (6,4 miljarder kronor) gick till medborgare med årsinkomster på över 400 000 kronor.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier