Nyheter

Kommunala bolag anmälda till Hyresnämnden

Sollentuna kommunhus Wiki
Då kommunala fastighetsbolag inte följt lagen vad gäller hyresgästernas rätt till boinflytande, har de nu anmälts till Hyresnämnden.

Fredagen den 16 april skickade några hyresgäster i Häggvik och Skälby in en anmälan om begäran av medling till Hyresnämnden då man inte fått sin lagliga rätt till boinflytande.

Anmälan till Hyresnämnden vänder sig i första hand mot Sollentuna Fastigheter 3 AB, men också mot bolagets ägare Sollentuna Stadshus AB som är säljaren. Vad som ska ske är att Sollentuna Stadshus AB säljer sitt dotterbolag Sollentuna Fastigheter 3 AB. Bolaget har knappt 400 hyresrätter i Häggvik, Skälby och på Malmvägen.

Bägge bolagen är helägda av Sollentuna kommun och styrs ytterst av den politiska majoriteten i kommunen.

20 feb 2021 2
Saken gäller alltså ett lagbrott - att de kommunala bolagen inte gett hyresgästerna möjlighet till boinflytande enligt Allbolagen, och hyresgästerna vill nu att Hyresnämnden genom medling ska tillse att de på något sätt kompenseras för detta. Ett alternativ är att försäljningsprocessen görs om – med hyresgästinflytande enligt lag.

Den politiska majoriteten har inte riktigt förstått frågan i detta, och svarar i vanlig ordning på något helt annat. Så här säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) i ett uttalande till lokaltidningen Mitt i Sollentuna: - Beslutet togs 2016 av kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande organ, och jag delar inte uppfattningen om att det på något sätt strider mot någon lagstiftning.

Det är inte försäljningen, eller beslutet om den, som ifrågasätts av någon överhuvudtaget vad gäller lagstiftning. Det handlar om att man inte följt lagen när det gäller hyresgästernas rätt till boinflytande i försäljningsprocessen.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier