Nyheter

Kommunalt byggskryt

Sollentuna kommunhus Wiki
Den politiska majoriteten slår sig för bröstet för lite drygt 600 nya bostäder i Sollentuna under 2015. Men hur ser det ut egentligen?

Enligt Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, så är 2015 ett rekordår när det gäller bostadsbyggande. Genomsnittet under de senaste åren har ökat från cirka 250 till cirka 400 nya bostäder per år enligt Ardenfors, och nu kommer då ”toppresultatet” med drygt 600 nya bostäder.

Men vad är det då som byggs och vem är det som bygger? Jo, det är uteslutande bostadsrätter eller andra former av ägda bostäder. Under 2015 färdigställdes inte en enda hyresrätt i kommunen, då med undantag för de 150 studentbostäderna som byggdes i Malmparken i Tureberg. De första i kommunens historia. Och det är inte kommunen eller dess bostadsbolag som bygger, det är byggföretag av alla de sorter. Det enda kommunen gör är att ge markanvisningar och att ordna med bygglov. Det betyder att det inte är kommunen som egentligen planerar bostadsbyggandet i Sollentuna.

AB Sollentunahem har lyckats krysta fram cirka 120 hyresrätter var tredje år ungefär i modern tid. I långa perioder har Sollentunahem inte byggt någonting alls. Det är också politikernas ansvar.

I detta nu bygger Sollentunahem 120 hyresrätter i Tureberg, vilket är bra. Men den första mars så ombildar bolaget 188 hyresrätter på Vänortsstråket i Tureberg, vilket innebär att det blir 68 hyresrätter färre i kommunen. Detta i en kommun där befolkningen stadigt ökar med över 1 000 personer per år och där bostadsbristen är skriande med en bostadskö på 40 000 personer, vilket kan jämföras med invånarantalet om lite drygt 70 000 personer.

-          ”Den politiska majoritetens bostadspolitik är rent igenom pinsam. Inte minst när man tänker på de uteblivna hyresrätterna i Silverdal och det mer eller mindre havererade projektet i Väsjön som kanske blir klart om 25 år”, säger Hyresgästföreningen Sollentunas ordförande Jan Peter Mattsson.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier