Skip to main content

Nyheter

Läsunderhållning: Fornborgen vid Edsviken

Edsviken wiki
Vid Sjöberg invid Edsviken finns rester av en så kallad bygdeborg, eller fornborg om man så vill.

Den är cirka 210 gånger 110 meter i diameter, och dess stenvall är cirka 240 meter lång. Stenvallen i sig är mellan 2 och 10 meter bred och som mest 60 centimeter hög.

Borgen är strategiskt placerad på berget vid den forna vattenleden Edsviken-Norrviken-Mälarens östra sida. Att bo invid denna led och dessutom mitt i en handelsplats, innebar inte bara fördelar utan risker också. Alla som kom dit hade inte fredliga avsikter.

Alltså behövde man skydd och byggde så denna borg. Den västra sidan av borgen stupar brant ned mot Edsviken, som under den tiden nådde till bergets fot. På den östra sidan byggde man murar av kopiösa mängder med sten som kompletterades med träd och högar av ris. På den östra sidan fanns också två stensatta ingångar (tillika utgångar) som byggdes så att de lätt kunde försvaras mot angripare.

Vid ofred kunde man så förflytta hela befolkningen, kreatur, mat och värdesaker innanför murarna och försvara sig mot angripare.

Man kan än idag se resterna av fornborgen bara man orkar pallra sig upp på berget. Värt ett besök. Om inte annat så för utsiktens skull.

Fotnot
Samtliga historiska artiklar har tidigare publicerats på webbtidningen Din Lokaltidning som drevs 1999-2015 av kooperativet Din Röst.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .