Skip to main content

Nyheter

Läsunderhållning: Mord i Sollentuna i modern tid

Gevär wiki
Här är inte ambitionen att redovisa alla mord i kommunen på något vis. Nej inte alls, fokus ligger i detta på Rotebro av den anledningen att det under perioden 2002 till 2010 skedde inte mindre än tre mord i kommundelen inom en radie av några få kilometer. Samtliga kan klassificeras som att vara av den ovanliga sorten kan man säga.

Samtliga artiklar har tidigare publicerats på webbtidningen Din Lokaltidning som drevs av kooperativet Din Röst under åren 1999-2015.

Under samma period, mig veterligen, skedde endast ett mord i övrigt i kommunen. Det var i Helenelund och ungefär samtidigt som mordet på Ebba Brahes väg.

Väktarmordet vid Jästbolaget

Den 16 mars 2002 skjuts en kvinnlig 21-årig väktare till döds utanför Jästbolaget i Rotebro. Den 29-årige gärningsmannen, också han väktare, hade stämt träff med kvinnan och låg bakom några stockar och väntade på henne med ett jaktgevär.

Då vaktbolaget inte kunde nå kvinnan, ringde man som småningom polisen som hittade henne död bredvid sin bil.

En tragisk historia rullas sedan upp. Det visar sig att kvinnan och mannen haft en relation under en tid, och att mannen var skyldig kvinnan pengar.

I media ropades budskapet ut att hon mördades för en skuld på 6 000 kronor. Det visar sig också att mannen i januari samma år, gjorde sig skyldig till mordförsök på en annan man vid Upplands Väsby station. Även den gången handlade det om pengar som 29-åringen var skyldig.

Den 29-årtge mannen erkände mordet på kvinnan, men nekade till mordförsöket på mannen i Upplands Väsby.

Nyheten om mordet slog ner som en bomb i Rotebro. Ingen hade kunnat tänka sig att det skulle kunna ske ett mord i Rotebro. Flera har beskrivit att känslan var ungefär densamma som när nyheten om att Olof Palme hade mördats kom ut vintern 1986.

Redan två år senare skulle det bli värre, men det visste ju ingen då.

Kärleksudden

När det mesta efter väktarmordet 2002 hade lagt sig, kom så nästa smäll. En 14-årig pojke knivhuggs till döds vid Kärleksudden på Sollentunaholm den 11 september 2004. Förövaren är en 16-årig pojke.

Denna lördag träffas ett gäng ungdomar på Kärleksudden för att hålla fest. Samtidigt är ett annat ungdomsgäng på väg till en fest i Rotebro, men de får på något vis höra om festen på Kärleksudden och beger sig dit. Ett mycket ödesdigert beslut skulle det visa sig. Av någon anledning hade de fått för sig att det var en ”nazistfest” som hölls på Kärleksudden. Väl där hetsades stämningen mellan de två ungdomsgängen upp, och slagsmål utbryter. Någonstans i detta tumult blir 14-åringen knivhuggen rätt i bröstet, och avlider senare på sjukhuset. Motivet till dådet har aldrig blivit riktigt klarlagt. Media gjorde länge kopplingar till högerextremister, och menade på att det fanns ungdomar med nazistsympatier i gänget som festade på Kärleksudden och att det var detta som utlöste bråket med det andra gänget. Detta hakar högerextrema organisationer på och går ut med att det var svenskfientlighet som låg bakom mordet. Utöver det försökte man också att göra denna händelse till ett nytt Salem (efter ett mord på en 17-årig pojke 2000 i Salem genomförde högerextrema organisationer under flera år en marsch mot svenskfientligheten i Salem). En söndag arrangerade så dessa organisationer en minnesmarsch från Norrvikens station till Kärleksudden på Sollentunaholm. Men denna uppvisning slog slint. Samtliga butiker och restauranger i Norrviken höll stängt denna dag, pendeltågstrafiken stoppades och polis övervakade det hela. Och folk höll sig inne, vilket var ett sätt att visa att man tog avstånd från aktionen och dess uppsåt. Kärleksudden blev aldrig något nytt Salem.

Den 16-årige pojken dömdes till 3 års ungdomsvård samt att betala 200 000 kronor i skadestånd till offrets familj. Det fanns, och finns fortfarande, de som misstänker att det inte var den dömde 16-åringen som utförde mordet. En lång tid efter händelsen dök nya vittnen upp som pekade ut en annan person, och 16-åringens advokat har två gånger begärt resning i fallet. Bägge gångerna har ansökan avslagits. Senast var 2007.

Ett mycket otäckt faktum i detta är att Kärleksudden inte ligger ens en kilometer från den plats där den kvinnliga väktaren blev skjuten 2002.

Mordet på Ebba Brahes väg

En helt vanlig onsdagskväll i februari 2010 ringer det på telefonen hemma hos en 31-årig småbarnspappa på Ebba Brahes väg i Gillbo. Det är en granne som ringer och talar om att man fått mannens post av misstag. Mannen går då iväg för att hämta posten. Han kommer aldrig tillbaka. Framåt midnatt samma kväll hittas mannen död på gatan. Skjuten i huvudet. Mordet har beskrivits som en ren avrättning.

Senare samma år står en 36-årig man åtalad för mordet, och motivet var svartsjuka. Den mördade ska ha haft ett förhållande med 36-åringens före detta flickvän under skoltiden. Och det stoppade inte där för mannen blev samtidigt åtalad för ett mord på en man i Skärholmen 2008 och ett mordförsök på en man i Askersund samma år. Även dessa dåd hade svartsjuka som motiv. Den mördade mannen i Skärholmen hade haft ett förhållande med 36-åringens sambo, och mannen i Askersund hade varit arbetskamrat med henne.

Det visade sig att 36-åringen hade kartlagt sina offers, och andra personers, liv noggrant. Polisen kom mannen på spåren via en sökning om den mördade 31-åringen på Eniro. Det visade sig via datorns IP-adress att sökningen gjorts på 36-åringens mors dator. Hans kartläggning av 31-åringen blev alltså hans fall.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .