Skip to main content

Nyheter

LO: Inför statligt kreditprogram

Loborgen wiki
Detta i syfte att rädda bostadsförsörjningen.

Den 12 december publicerade LO-ekonomerna rapporten ”Ekonomiska utsikter – en hemmasnickrad lågkonjunktur”. Av naturliga skäl handlar rapporten mest om arbetsmarknaden och samhällsekonomin – men även om bostadspolitiken.

Och vad gäller bostadspolitiken så föreslår LO-ekonomerna ett statligt kreditprogram för bostadsbyggandet och bostadsbristen.

Man föreslår ett statsbidrag som täcker ökade exploateringskostnader till de kommuner som bygger bostäder. Vidare att staten ska bidra med finansieringen av bostadsproduktionen. Här ser LO-ekonomerna delar av det tidigare investeringsstödet till bostadsbyggande (togs bort årsskiftet 2022-2023) som återanvändbart.

Ur rapporten: ”2023 bevittnar vi den värsta kraschlandningen i bostadsbyggandet på 30 år. Antalet påbörjade bostäder väntas falla från över 70 000 lägenheter 2021 till under 20 000 nästa år. En minskning med över 70 procent. Arbetslösheten i Byggnads arbetslöshetskassa har stigit med 32 procent på ett år men förväntas öka än mer framöver”.

Här kan du läsa LO-ekonomernas rapport: https://www.lo.se/start/lo_fakta/ekonomiska_utsikter_hosten_2023_i_korthet.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .