Skip to main content

Nyheter

Majoriteten i Danderyd har inte lärt sig läxan

Danderyd Wiki
Mycket olika uppfattningar om bostadspolitiken i Danderyds kommun.

I Danderyd byggs det inte en enda hyresrätt i år eller under nästa år. Överhuvudtaget är antalet hyresrätter i kommunen väldigt få. Det bostadsbolag kommunen hade, gjorde man sig av med 1994. Och då blir det som det blir.

Den moderatledda majoriteten i kommunen menar att kommunen inte är bra på att äga fastigheter (de kommunen har är inte välskötta tycker man!), kommunen ska inte konkurrera på bostadsmarknaden (läs hyresbostadsmarknaden), man ser behov av småhus och inte av hyresrätter och man vill få igång flyttkedjor.

Ungefär samma ihåliga argument som i Vaxholm, Täby – och Sollentuna.

Bild 073
Sammantaget begriper inte den politiska majoriteten att man har ett bostadsförsörjningsansvar och att man för att uppfylla det måste bygga mer och bygga blandade bostadsformer. För så ser behoven ut.

Särskilt intressant är detta med att kommunen inte ska konkurrera på bostadsmarknaden, det vill säga hyresbostadsmarknaden. Detta är ett argument mot den politiska oppositionens förslag om att kommunen ska starta ett nytt allmännyttigt bostadsbolag.

Det handlar inte alls om konkurrens, utan om att kommunen ska ta sitt lagstadgade bostadsförsörjningsansvar. I övrigt finns det inte så mycket att konkurrera med på hyresbostadsmarknaden i Danderyd då det finns väldigt få hyresrätter i kommunen, så argumentet faller liksom av sig självt. Men efterfrågan på hyresrätter är jättestor.  

Det är mer än tydligt att utvecklingen går åt samma håll i Sollentuna. Här finns det i och för sig mycket fler hyresrätter, men det hjälper liksom inte. Den politiska majoriteten har på knappt 15 år halverat Sollentunahem genom ombildningar till bostadsrätter och försäljningar till andra fastighetsbolag och dessutom gjort värdeöverföringar i miljardklassen från Sollentunahem till andra kommunala bolag. Den sista etappen i den politiska processen är naturligtvis att sälja hela Sollentunahem när läge uppstår.

Bild 001
Det läget kan mycket väl uppstå under nästa år, då det är val. Om den moderatledda majoriteten då får sitta kvar är risken oerhört stor att Sollentunahem inte finns kvar vid valet 2026.

Men man vill gärna skapa bilden av att det ser annorlunda ut. Under förra året lämnade kommunen uppgifter till Statistiska Centralbyrån (SCB) om att det i år ska påbörjas byggande av 333 hyresrätter i Sollentuna. Nu läser vi augusti, och än så länge har det inte börjat byggas en enda hyresrätt i kommunen.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .