Skip to main content

Nyheter

Majoriteten i Stockholms stad vill bygga hyresrätter i villaområden

277579391 283159193997152 9179602516234400924 n
”Vi vill bryta segregationen på riktigt”, säger bostadsborgarrådet Clara Lindblom (V) till DN.

Målet är att öka andelen allmännyttiga hyresrätter i områden där ägda bostäder dominerar, men också att bygga ägda bostäder i områden som domineras av hyresrätter.

Några områden i Stockholms stad äganderätterna är närmare 100 procent: Olovslund, Södra Ängby, Höglandet, Ålsten, Flysta, Kälvesta, Mälarhöjden, Herrängen, Långsjö och Blåsut.

Detta med blandade upplåtelseformer har länge varit ett honnörsord för den politiska majoriteten i Sollentuna, men man börjar hela tiden i fel ände. Istället för att planera för just det, så har för man ett utrotningskrig mot hyresrätten. Och det på två fronter. Dels genom att ombilda hyresrätter till bostadsrätter, och dels genom att konsekvent bara bygga bostadsrätter.

Sedan 2007 har nästan två tusen av Sollentunahems hyresrätter ombildats till bostadsrätter.

Sedan 2017 har Sollentunahem byggt 133 hyresrätter. Under vart och ett av de åren har det byggts hundratals bostadsrätter. Ett annat exempel är Mässområdet i Tureberg. Där skulle det ha byggts runt hundra hyresrätter tillsammans med hundratals bostadsrätter. Men några hyresrätter blir det inte där, då den politiska majoriteten beslutade bort dem.

Detta är i sanning en bostadspolitik som inte håller ihop.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .