Skip to main content

Nyheter

Mellan hyresrätt och bostadsrätt

SKB wiki
Den 21 juni är det hundra år sedan Stockholms Kooperativa Bostadsförening, SKB, bildades i Folkets Hus i Stockholm.

SKB bildades den junidagen av en grupp entusiastiska arbetare, och redan åtta månader senare stod föreningens första lägenheter klara.

Kooperativa hyresrätter är ganska ovanligt i Sverige, men antalet växer. Idén är att föreningen bygger och förvaltar fastigheterna, och medlemmarna hyr lägenheterna sedan de betalat en insats. Insatsen får man sedan tillbaka när man flyttar.

Så man är alltså hyresgäst hos sin förening som man äger andelar i, men man kan inte spekulera i kooperativa hyresrätter såsom med bostadsrätter. Priset är alltid den förutbestämda insatsen som inte minskar eller ökar i takt med tillgång och efterfrågan på bostadsmarknaden i övrigt.

SKB logo wiki
Bakgrunden till föreningen var att befolkningen i Stockholm fördubblades på ganska kort tid under den senare delen av 1800-talet, och bostadsbristen var skriande. Något som vi också upplever idag.

SKB har idag nästan 8 000 lägenheter, varav cirka hälften ligger innanför tullarna och hälften utanför. I detta nu har föreningen planer på att bygga cirka 1 000 nya lägenheter fram till 2018.

Fram till 2002 kunde SKB verka tack vare dispenser från lagstiftning och andra regler. 2002 stiftades en lag om kooperativ hyresrätt vilket gjorde att SKB kunde registreras som en kooperativ hyresrättsförening.

Mer information om SKB och dess verksamhet kan man hitta här: www.skb.org.

Källa: Stockholms Kooperativa Bostadsförening.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .