Nyheter

"Moderaterna missar ännu en chans att bygga hyresrätter i Sollentuna"

Joakim Jonsson
Det skriver socialdemokraternas gruppledare i Stadsbyggnadsnämnden, Joakim Jonsson, i en debattartikel för vår hemsida.

Den moderatledda majoriteten pratar ofta om att de tycker att det ska finnas en blandning av upplåtelseformer i kommunen och vikten av att det också byggs hyresrätter, men när de nu har möjlighet att visa att de menar allvar med byggande av hyresrätter vägrar de att agera för att få till hyresrätter.

Det första exemplet gäller Silverdal. När Sollentuna kom överens med Skanska och JM på 1990-talet att de skulle få bygga bostäder i Silverdal förband sig byggföretagen att även bygga hyresrätter i området. Sedan dess har Skanska och JM tjänat miljardbelopp på att bygga bostadsrätter i området och trots att vi socialdemokrater i över fem års tid har krävt att byggherrarna måste bygga hyresrätter så som de utlovade i avtalet med kommunen har de ännu ej byggt en enda hyresrätt i Silverdal.

Det andra exemplet handlar nämligen om byggande av nästan fyra tusen bostäder i Väsjöområdet. Vi socialdemokrater har sedan många år tillbaka drivit på för att AB Sollentunahem, kommunens eget allmännyttiga bostadsbolag, ska få en markanvisning för att bygga hyresrätter i Väsjön. Vi tycker att det borde vara en självklarhet. Då får Sollentunahem mer byggbar mark och dels så garanteras att det blir en andel hyresrätter i Väsjön. Vi återupprepade vårt förslag i samband med ett möte med kommunstyrelsen nyligen, men då avvisade den moderata kommunstyrelsens ordförande det med orden att det inte var aktuellt med att ge en markanvisning till Sollentunahem. Tyvärr verkar det nu som moderaternas fina ord om att bygga hyresrätter i Väsjön går samma väg till mötes såsom löftet som de gav för ca 25 år sedan när det gäller Silverdal, dvs fina ord som aldrig kommer att förverkligas. Tyvärr blir slutsatsen given. Trots att bostadskön i Sollentuna numera består av över 40 000 människor verkar den moderatledda majoriteten helt ointresserade av att verkligen se till att det byggs hyresrätter i Sollentuna.

Vi socialdemokrater lovar att vi kommer att fortsätta argumentera och agera för att det byggs en betydande andel hyresrätter på kommunens mark i Väsjöområdet och självklart ska Sollentunahem få en markanvisning och vi kommer inte att ge oss förrän Skanska och JM bygger hyresrätter för Sollentuna behöver fler hyresrätter.

Joakim Jonsson (S)
Gruppledare Stadsbyggnadsnämnden
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier