Nyheter

Moms på garage och parkeringsplatser drabbade många hyresgäster

procent wiki
Sommaren 2018 infördes moms på parkeringsplatser och garage för vissa hyresgäster hos Sollentunahem. Hur det gick till får du veta i denna artikel.

Sollentuna kommun genomförde under 2018 en så kallad fission för Sollentunahems fastigheter. I praktiken var det Sollentunahem som gjorde jobbet, men beslutet togs av kommunen.

Först och främst, vad gäller Sollentunahems bostäder, så fördes ett antal fastigheter över från Sollentunahem till tre nya bolag – Sollentuna Fastigheter 1, 2 och 3. Andra fastigheter stannade kvar i Sollentunahem.

Det fick effekten att om en hyresgäst bor i en av dessa fastigheter, men hyr en parkeringsplats eller ett garage i en annan av dem, så läggs moms på hyran. Det betyder i praktiken en hyreshöjning om hela 25 procent, vilket är en mycket hög höjning i sammanhanget.

Kommunen avstod från att informera såväl Hyresgästföreningen som hyresgästerna om denna konsekvens av fissionen. Rätt vad det var så kom ett brev till hyresgästerna om höjningen utan någon som helst förvarning.

Detta sätt att hantera frågan är under all kritik. Ägaren Sollentuna kommun borde ha sett till att hyresgästerna fick information om detta redan då de nya bolagen bildades (senhösten 2016 – alltså nästan två år tidigare).

Vidare borde också kommunen ersätta de drabbade hyresgästerna för denna merkostnad, vilket är högst rimligt. Hyresgästerna har inte ens vidtalats – och knappt ens informerats – om utförsäljningarna eller de nya bolagsbildningarna och dess konsekvenser.

Nu är det upp till bevis om den politiska majoriteten i Sollentuna kommun klarar av ta ansvar för sitt handlande inför de drabbade hyresgästerna. Det sämsta kommunen i detta läge kan göra, är att man pekar ut Sollentunahem som ansvarigt. Att detta händer har ingenting med Sollentunahem som bolag eller dess ledning att göra, det är helt igenom ett politiskt beslut och därför ligger också hela ansvaret på politikerna.

Läs intressant artikel på Hem & Hyra om ämnet: https://www.hemhyra.se/nyheter/25-procent-dyrare-att-parkera-till-vanster/.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier