Nyheter

Myten om hyresreglering växer

paragrafwiki
I den bostadspolitiska debatten är det allt fler ”förståsigpåare” som hävdar att vi har en hyresreglering i Sverige. Men de har fel. Väldigt fel.

Nu senast var följande prominenta personer ute med en debattartikel i Svenska Dagbladet där det envist påstås att det finns en hyresreglering i Sverige: Elis Örjes, masterstudent på Handelshögskolan i Stockholm, Estrid Faust, jurist inom fastighetsbranschen, Gustav Karreskog, doktorand i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm samt Jacob Lundberg, chefsekonom på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

Fakta är som följer. Det fanns en hyresreglering i Sverige, men den avskaffades genom ett beslut om lagändring i frågan 1974 vilken trädde i kraft 1975. Alltså för 42 år sedan. De ovan nämnda, med flera – Fastighetsägarna till exempel - har totalt missat detta faktum.

Några år innan, närmare bestämt 1969, infördes bruksvärdessystemet för hyresmarknaden. Ett system som vi tillämpar genom förhandlingar idag, men som ovan nämnda debattörer verkar vara helt omedvetna om.

Vad vi faktiskt har idag på hyresmarknaden i Sverige, är ett förhandlingssystem. Som är rätt likt det vi har på den svenska arbetsmarknaden. Det innebär i korthet att parterna på hyresmarknaden förhandlar om hyrorna. Inte om att politiska beslut eller lagstiftning styr hyresutvecklingen, som ovannämnda debattörer helt felaktigt tror.

Eller rättare sagt: dessa mycket marknadsliberala debattörer låtsas tro att det finns en hyresreglering, för att skaffa sig argument för marknadshyror.

Vi i Hyresgästföreningen är inte dummare än att vi begriper det.

Den debattartikel som nämns ovan kan du läsa via denna länk: https://www.svd.se/blunda-inte-for-problemen-med-hyresregleringen.

 

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier