Skip to main content

Nyheter

Myterna om hyressystemet fortsätter att frodas

Edsberg2
Denna gång av Expressens (liberal) ledarsida. Är inte första gången, och lär inte bli den sista heller.

Den 29 juli publicerade Expressen en ledare med rubriken ”Lyxrenovering är en följd av vårt system”. När man läser den så kan man frestas till att tro att artikelförfattaren helt enkelt är okunnig om hur hyresbostadsmarknaden fungerar, men så är det inte. Kunskapen finns och detta är ingenting annat än ren och skär opinionsbildning med marknadshyror som mål.

Här är några av de allvarligaste anklagelserna mot bruksvärdessystemet (hyressystemet) i artikeln tillsammans med beskrivningar av hur det egentligen är.

Expressen – Hyressättningssystemet ger endast standardhöjande åtgärder fastighetsägarna rätt att höja hyran.
Nej, vart år förhandlas hyrorna mellan Hyresgästföreningen och de olika fastighetsägarna, och då med fokus på kostnadsökningar och fastighetsbolagens ekonomi. Och varje år höjs hyrorna.

Expressen – De långa bostadsköerna är orsakade av hyressättningssystemet.
Nej, orsaken till bostadsköerna är brist på hyresrätter och ingenting annat.

Expressen – Svartförsäljning av hyreskontrakt är orsakat av hyressättningssystemet.
Nej, Den enda orsaken till att denna svarta marknad finns är att det är brist på hyresrätter. Hur hyrorna sätts har ingenting med detta att göra. Om bostadsbristen åtgärdas så försvinner denna svarta marknad eftersom det då inte skulle finnas någon efterfrågan.

Expressen – Ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter är orsakade av hyressättningssystemet.
Nej, Anledningen till detta är nästan uteslutande politiska beslut. Av olika orsaker – ibland ideologiska, ibland ekonomiska – beslutar kommunpolitiker att sälja ut hyresrätter. Hyressättningssystemet påverkar inte detta alls.

Expressen – Oönskade renoveringar är orsakade av hyressättningssystemet.
Nej, detta är främst de privata fastighetsägarnas nya metod för att skapa större vinster. Även här finns en koppling till bostadsbristen, då detta endast kan göras när det råder bostadsbrist. Om det hade varit konkurrens mellan fastighetsägarna så funnes det ingen grund för så kallade lyx- eller konceptrenoveringar, för ingen skulle efterfråga sådana bostäder.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .