Nyheter

Ny intresseorganisation på hyresbostadsmarknaden

Frågetecken freepik
En något märklig högerkoalition har startat Hyresgästförbundet.

Nyligen kablades det ut att representanter för Fria Moderata Ungdomsförbundet, Liberala studenter, propagandaorganisationen Timbro och en lektor vid Lunds universitet bildat organisationen Hyresgästförebundet. Detta har skett på initiativ av Fria Moderata Ungdomsförbundet.

Varför då undrar man ju då?

Jo, självklart för att konkurrera med folkrörelsen Hyresgästföreningen. De organisationer som bildat Hyresgästförbundet är ju inga vänner av fria folkrörelser direkt. Men det säger man ju så klart inte.

Som mål har man detta:

- Man ska stå upp för både boende och bostadssökande

- Man ska opinionsbilda för fri hyressättning (alltså marknadshyror)

- Man ska opinionsbilda för mer bostadsbyggande.

Som grund för detta har man bland annat de långa bostadsköerna i Sverige vars orsak man säger är att Sverige har de mest reglerade hyrorna inom EU. Detta är riktigt befängt, för det finns ingen hyresreglering i Sverige. Köer finns det, men det beror enbart på bristen på bostäder, och inte på påhittade regleringar.

Man ondgör sig också över att hyresvärdar och hyresgäster inte får komma överens om hyrorna själva, då det är kollektiva förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och hyresvärdarna om hyrorna. Det är mycket motsägelsefullt att man dels vill värna om hyresgästerna, och dels samtidigt kraftigt försämra hyresgästernas ställning på hyresbostadsmarknaden genom att förorda individuella hyresförhandlingar där hyresgästen alltid är den svagare parten.

Än mer snurrigt blir det när de är kritiska till att de som inte (observera inte) bor i hyresrätt inte deltar i hyresförhandlingarna. Varför skulle de det? Det är som att säga att pensionärer ska delta i löneförhandlingarna på arbetsmarknaden, eller att villaägare ska vara med och sätta avgifterna i bostadsrättsföreningar. Knäppt är bara förnamnet…

Det finns mycket tokerier i dessa ”entusiasters” argumentation som man kan orera länge om, men vi tar också ett sista tok som är så lysande belysande vad gäller okunnigheten och den högst naiva inställningen hos Hyresförbundets bildare.

Man säger så här: - Det politiska samtalet har allt för länge präglats av att endast hyresregleringens vinnare (en reglering som inte finns) – de som har vunnit hyresrättslotteriet (det finns inget sådant, däremot bostadsköer som är någonting helt annat) och åtnjuter subventionerade hyror (det finns inga subventionerade hyror, däremot är ägt boende skattesubventionerat, vilket man naturligtvis inte säger) -  kommit till tals.

Detta är så urdumt att det inte förtjänas att kommenteras mer än så här.

Läs Hyresgästförbundets debattartikel om detta i Expressen: https://www.expressen.se/debatt/darfor-startar-vi-hyresgastforbundet/.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier