Skip to main content

Nyheter

Nytt hot mot hyresrätten

Malmvägen Wiki
Regeringen tillsatte den 12 maj ett utredning om hyresrätten.

Man vill se att fler av dagens hyresrätter ombildas till så kallade ägarlägenheter, en boendeform som ligger ungefär mitt emellan hyresrätt och bostadsrätt.

Då tänker man sig som sagt det är hyresrätter som ska stryka foten, så det blir ännu färre än idag. När vi egentligen behöver betydligt fler för att lösa den stora bostadsbristen.

Idag är det bara nyproducerade hyresrätter som kan bli ägarlägenheter, och den regeln vill man ta bort för att få fler ombildningar. Likaså andra regler i själva processen i samma syfte.

Idag finns det bara 3 000 ägarlägenheter i Sverige, och efterfrågan är väldigt liten. Ett problem med denna boendeform, är att det är svårt att sätta ett värde. Denna marknad är väldigt liten, och kan inte jämföras med bostadsrättsmarknaden. Detta leder i sin tur till att det är svårt att få lån för att köpa en ägarlägenhet, då bankerna dels har svårt att bedöma värdet, och dels inte är så villiga att bevilja lån på grund av det.

Enkelt uttryckt är skillnaden mellan en ägarlägenhet och en bostadsrätt, är att man bara äger själva lägenheten och inte har någon andel i själva fastigheten som är fallet med en bostadsrättsförening som också äger fastigheten.

En ägarlägenhetsfastighet kan ägas av exempelvis ett bolag, och det boende får betala för fastighetsunderhåll och annat gemensamt samt upprustning.

Utredningsförslaget innehåller också ett uppdrag om att ta fram ett regelverk för så kallat hyrköp av bostad, vilken innebär att man betalar en del vid tillträdet och sedan löpande under boendetiden. Hyrköp finns redan idag, men lagregler saknas.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .