Nyheter

Och där kom den - utredningen om marknadshyror!

Kazimir Åberg regeringen montage
En mycket kontroversiell utredning som kan sätta hela hyresbostadsmarknaden i gungning – på hyresgästernas bekostnad.

Fredagen den 4 juni presenterade utredaren Kazimir Åberg förslagen om fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter. Och om detta tycks det en hel del åt olika håll. Mest åt hållet att man inte vill ha denna lagändring.

För det första så sätter förslaget förhandlingssystemet på hyresmarknaden ur spel, för det andra blir hyresgästerna helt utlämnade och all makt förskjuts till hyresvärdarna och för det tredje som kommer marknadshyror inte att skapa fler bostäder. Detta har ju länge varit förespråkarnas paradargument, men det finns inga som helst belägg för det. Vare sig i Sverige eller annorstädes.

Utredare Åberg är utomordentligt naiv i sina förslag och verkar helt tondöv för hur hyresbostadsmarknaden fungerar. Han menar bland annat att det är ”tryggt” för hyresgästerna att man kan gå till Hyresnämnden om man fått ett hyreshöjningsbesked från sin värd som man inte tycker är skäligt, eller inte gillar. För det första tar sådana ärenden väldigt lång tid i Hyresnämnden (i Stockholm ligger behandlingstiden runt 12 månader), men än värre är att där ska en ensam hyresgäst möta stora bostadsbolags advokater och jurister. För företrädas av Hyresgästföreningen det får man inte i Åbergs värld.

Detta är absolut det sämsta och mest ogenomtänkta utredningsförslaget på årtionden. Därtill saknas helt en konsekvensutredning av hur förslagen påverkar resten av hyresbostadsmarknaden. För det gör de i allra högsta grad. Här är Åberg lekt med en liten bit av hyresbostadsmarknaden helt åtskild från verkligheten.

Men tokerierna började inte med utredningen och dess förslag. Startskottet var en tokig och verklighetsfrånvänd idé från Centerpartiet som det ryggradslösa partiet Liberalerna genast hakade på i förhandlingarna om januariavtalet.

Medborgarna och hyresgästerna är värda både bättre politiker och utredare.

Läs mer om utredningens förslag på Hem & Hyra: https://www.hemhyra.se/nyheter/marie-linder-forslaget-innebar-marknadshyror/.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier