Nyheter

Ombildningarna i Sollentuna del 3: Ombildningar på lågintensiv nivå

Malmvägen Wiki
Hyresgästföreningen Sollentuna publicerar här berättelsen om ombildningarna av Sollentunahems hyresrätter. Detta är den sista av tre artiklar.

Under åren 2007 och 2008 är turbulensen stor kring ombildningarna inom Sollentunahem. Ungefär 20 procent av beståndet har ombildats på kort tid och dessutom i stor oordning. Hösten 2008 har dock bolagsstyrelsen förstått att detta är ohållbart och sätter då ner fötterna. Styrelsen beslutar den 23 oktober detta år om en annan form för ombildningarna. Fortfarande har man direktivet från ägaren kommunen om att ombildningar ska genomföras, men man inför en annan ordning.

Från och med nu ska en ombildning i taget genomföras – inte flera samtidigt – och en lista för ombildningarnas turordning inrättades:
Brf Vasa, Vasavägen 2-134 i Rotebro, 124 lägenheter.
Brf Pillunden, Pilvägen 48-70 i Helenelund, 120 lägenheter.
Brf Härden 117, Pilvägen 22-46 i Helenelund, 120 lägenheter.
Brf Tolvan, Malmvägen 12A-C i Tureberg, 72 lägenheter.
Brf Hyresgästen 1, Stupvägen 51-83 i Helenelund, 140 lägenheter.
Brf Tribunen 1 + 2, Vänortsstråket 55.71 i Tureberg, 188 lägenheter.
Brf Ritaren 22, Sturevägen 12A-80B samt Kung Hans väg 101A-155B i Rotebro, 124 lägenheter.

Under åren 2009 till 2014 ombildades 628 av dessa 888 hyresrätter till bostadsrätter. Bostadsrättsföreningen på Malmvägen 12 sade nej till Sollentunahems bud, så där blev det ingen ombildning. Ombildningen på Vänortsstråket har nu pågått i tre år utan att det verkar hända någonting alls. Dock gjorde Sollentunahem flera nya värderingar av fastigheterna under våren 2015.

I och med detta, samt Sollentunahems försäljning av 452 hyresrätter på norra Malmvägen i Tureberg, är nu cirka 30 procent av bolagets fastighetsbestånd avyttrat. Allt till underpriser.

När så ombildningsprocessen på Vänortsstråket någon gång och på något sätt blir avslutad, vad händer då? Detta är det mest intressanta kring detta i nuläget. Vad kommer bolagsstyrelsen att göra? Upprätta en ny ombildningslista? Kommer den politiska majoriteten att försöka sälja hela bolaget?

Facit för den politiska ombildningsprocessen sedan 2006 är som följer:
Det finns inte en enda hyresrätt kvar i Helenelunds centrum eller Kummelby.
Ingen hyresrätt på Svalgången i Helenelund har ombildats.
I princip alla hyresrätter i Turebergs gård är ombildade till bostadsrätter.
Ingen hyresrätt på Malmvägen är ombildad, men bolaget sålde den norra delen med 452 lägenheter till en privat fastighetsägare, som i sin tur sedan sålde till den nuvarande ägaren Graflunds.
Inte en enda hyresrätt är ombildad i Häggvik eller Edsberg, vilket lär vara ett problem modell större för den politiska majoriteten i kommunen.
Ungefär 80 procent av hyresrätterna i Norrviken är numera bostadsrätter.
I Viby finns inte en enda hyresrätt kvar.
I Rotsunda gård och Rotsunda har inga hyresrätter ombildats.
I Rotebro centrum har cirka en femtedel av hyresrätterna ombildats till bostadsrätter.

Till sist en fråga utifrån direktivet från ägaren Sollentuna kommun. Användes intäkterna från försäljningarna till nyproduktion? Nej, det verkar inte så. Sollentunahems ledning deklarerade för flera år sedan att man använde pengarna till att betala av lån och räntor. Inte till nyproduktion alltså. Man menade då att om man skulle bygga, så kunde man låna. Men det är ju inte så direktivet är formulerat. Och bygger gör man ju knappt heller, annat än i det lilla.

Under de senaste fyra åren har Sollentunahem bara färdigställt 120 nya hyresrätter – de på norra Malmvägen vid fästet till järnvägsbron. I nuläget bygger man ungefär lika många i den norra delen av Turebergs gård, men de blir inte färdiga förrän 2017. Det är allt.

Samtidigt har vi en bostadskö inom Sollentunahem om 40 000 personer. Samtidigt planerar majoritetetens politiker bara för bostadsrätter, radhus och villor. Av de planerade cirka 2 800 bostäderna i Väsjön verkar det i nuläget inte bli en enda hyresrätt. I Silverdal finns inte en enda hyresrätt, trots att kommunen har avtalat med byggbolagen om att en viss andel ska vara hyresrätter.

Så här går det till i Sollentuna kommun.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier