Nyheter

Omfattande byggplaner i Stockholms stad

Kvarteret plankan wiki
De ganska ambitiösa byggplanerna går dock inte i takt med andra bostadspolitiska beslut som majoriteten i Stadshuset har drivit igenom.

Den politiska majoritetens görande och låtanden när det gäller de bostadspolitiska frågorna är minst sagt motsägelsefulla. Å ena sidan så ombildar man hyresrätter till bostadsrätter och mer än halverar byggtakten för sina bostadsbolag. Å andra sidan marknadsför man stolt ambitiösa planer för bostadsbyggandet fram till år 2030.

I detta nu finns det färdigbeslutade planer för drygt 20 000 bostäder, vilket innebär att de kan börja byggas på en gång. Vidare finns planer för cirka 125 000 bostäder i olika etapper av beslutsprocessen.

Under 2020 godkändes planer för 6 414 nya bostäder i staden. Majoriteten av dessa ska byggas i Skärholmen (1 960), Johanneshov (905), Bagarmossen (700), Skarpnäck (475), Tensta (400) och Husby (325).

Byggarbetsplatswiki
Hur många av de planerade lägenheterna som är tänkta att bli hyresrätter framgår inte riktigt, men stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) säger till Dagens Nyheter att staden i detta nu planerar att ungefär häften blir hyresrätter. Det säger dock ingenting om vad de privata aktörerna tänker sig att bygga.

Apropå den politiska oppositionens kritik mot att mer än halvera byggmålen för de egna bostadsbolagen säger Joakim Larsson så här i ett uttalande till Dagens Nyheter (31/12 2020): - Det finns en politisk skiljelinje här, men vi tycker att det är viktigt att stadens egna bostadsbolag koncentrerar sig på Stockholmshusen.

Fotnot

Stockholmshus är hyresrätter som kan byggas billigare i syfte att få lägre hyror i nyproduktionen.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier