Skip to main content

Nyheter

Oppositionen levererar en bostadspolitisk bredsida mot majoriteten

Debatt edsberg sept 2018två
I en debattartikel sågar Anton Lindgren (S) och Mette Hildingsson (S) den politiska majoritetens planer på utförsäljning i Edsberg.

Hösten 2016 togs ett ödesbeslut i Sollentuna kommuns fullmäktige. Den borgerliga majoriteten med moderaterna i spetsen drev då igenom en utförsäljning av 2 000 av Sollentunahems hyresrätter. I praktiken kom det att handla om drygt 1 800 hyresrätter, varav nästan tusen redan är sålda.

Detta beslut sätter Sollentunahems hela existens på spel, och frågan är om bolaget kommer att överleva detta på sikt. Förutom ovan nämnda utförsäljningar så flyttade ägaren kommunen över alla kommersiella fastigheter från Sollentunahem till nybildade kommunala bolag, vilket kostade Sollentunahem över tre miljarder kronor. Intäkterna från de hittills genomförda utförsäljningarna har gått till de andra kommunala fastighetsbolagen. Inte en enda krona har hamnat i Sollentunahems kassa.

Mot bakgrund av det så menar debattörerna Anton Lindgren och Mette Hildingsson att utförsäljningen av Edsberg är ett ekonomiskt fiasko. Viktigt att notera är att de också lägger till någonting annat: Edsberg är som bekant ett av de utsatta områden i Sverige som finns med på polisens berömda lista. All kunskap och erfarenhet visar att det absolut sämsta man i den situationen kan göra, är att sälja ut ett sådant område. Speciellt allvarligt när det gäller Edsberg är att utförsäljningen också omfattar hela Edsbergs centrum.

Om majoriteten genomför den planerade utförsäljningen av drygt 700 hyresrätter samt Edsbergs centrum 2023, så mister kommunen i princip alla verktyg för att kunna påverka området i rätt riktning. Det vill säga bort från utsatthetsklassningen.

Här har vi alltså ett praktexempel på dåliga affärer i flera plan. Att utförsäljningar är dåliga affärer för Sollentunahem och kommuninvånarna är klarlagt sedan länge. Nu befinner vi oss plötsligen på en ny nivå, när den moderatledda majoriteten prioriterar ideologiskt färgad utförsäljning på bekostnad av medborgarnas trygghet.

Det finns bara en lösning på detta: stoppa utförsäljningarna nu!

Läs debattartikeln på nätet: https://pdf.mitti.se/magazines/read/sollentunadirekt/2022/3/e3ef9d33-355e-4498-a4ad-c4d209133f88.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .