Skip to main content

Nyheter

Orimliga krav för hyreskontrakt hos Sollentunahem

Bild 010
Bostadssökande tillika bostadslöse Peter har hamnat i en moment 22-situaion med Sollentunahem.

Sollentunabon Peter har stått i Sollentunahems kö i tio år och fick äntligen ett erbjudande om en lägenhet. Men något kontrakt fick han inte då han inte kunde visa upp något tidigare hyreskontrakt. Eller ”tidigare bostadsreferens” som det kallades i sammanhanget.

Flera gånger tidigare har det framförts kritik mot Sollentunahems krav för att få teckna hyreskontrakt. Bland annat har oppositionsrådet Joakim Jonsson (S) krävt att kraven ska ändras. Men Sollentunahems ägare Sollentuna kommun och den politiska majoriteten lyssnar inte eller slår ifrån sig.

Kontentan av Peters situation är att han inte kan få en bostad för att han saknar en bostad. Ungefär som att man inte får ett jobb för att man inte har ett jobb. Moment 22.

Enligt Hem & Hyra, som har kontaktat de andra allmännyttiga bostadsföretagen i region Stockholm, så är det ingen annan som har krav på bostadsreferens för att få teckna ett hyreskontrakt. Enligt Hyresnämnden så är avsaknad av boende inget skäl för att neka Peter ett hyreskontrakt.

Läs mer om Peter och hans situation på Hem & Hyra: https://www.hemhyra.se/nyheter/bostadslos-nekas-lagenhet-att-han-saknar-kontrakt/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .