Nyheter

På spaning efter ägarlägenheter...

Kikare
Det har debatterats mycket kring den relativt nya boendeformen ägarlägenheter, men de finns knappt trots den stora uppmärksamheten.

År 2009 etablerades ägarlägenheter som boendeform i Sverige. Sedan dess har många aktörer och debattörer skrivit och pratat både långt och länge om ägarlägenheter. Men själva verkstaden har i stort sett uteblivit.

Idag finns det runt 1 200 ägarlägenheter i Sverige. Av dessa finns endast 86 i Stockholms län.

Man kan kort beskriva ägarlägenheter som enskilda fastigheter i ett flerfamiljshus, med någon form av samfällighet för det gemensamma och förvaltning. Det förekommer också att exempelvis ett fastighetsbolag äger själva fastigheten, och då har rollen som förvaltare.

Ägarlägenheter är dyra, komplicerade och riskerna är större jämfört med bostadsrätter. Mest krångligt blir det när man som på Albyberget i Botkyrka ville ombilda ett antal hyresrätter till ägarlägenheter. Det gick inget bra heller.

För över tio år sedan ville Sollentunapartiet få med Hyresgästföreningen på idén om att istället för att ombilda Sollentunahems hyresrätter till bostadsrätter, ombilda dem till ägarlägenheter.

Hyresgästföreningen avvisade detta vänligt men bestämt, med motiveringen att det inte är någon bra idé att offra hyresrätter för att skapa ägarlägenheter. Om det finns efterfrågan på ägarlägenheter, så får man väl bygga sådana precis om man gör med andra boendeformer.

Här finns ägarlägenheter i Stockholms län
Tyresö, 3
Stockholm, 15
Södertälje, 4
Sundbyberg, 3
Solna, 8
Lidingö, 36
Vaxholm, 13
Sigtuna, 4

Nu i april kommer försäljningen av 50 nya ägarlägenheter på Liljeholmen att starta.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Boutvecklare & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier