Nyheter

Pressmeddelande om utredning

Tidning
Hyresgästföreningen Sollentuna avser att genomföra en utredning om kommunens hanterande av AB Sollentunahem.

PRESSMEDDELANDE
Hyresgästföreningen Sollentuna avser att genomföra en utredning om Sollentuna kommuns hanterande av det kommunala bolaget AB Sollentunahem, i avsikt att få en rättslig prövning.
Det finns många frågor och tveksamheter kring kommunens hanterande av det allmännyttiga bostadsbolaget Sollentunahem, och för medborgarnas och hyresgästernas skull måste detta granskas och prövas rättsligt.

Följande områden är intressanta att noggrant granska.

Aggressiv skatteplanering
Kommunen har placerat över 1 800 hyresrätter i tre nya dotterbolag till AB Sollentunahem. Anledningen till det är att man ska slippa realisationsskatt vid försäljning till andra fastighetsbolag. Alltså aggressiv skatteplanering.

Den kommunala hushållningsprincipen
Sedan 2007 har cirka 2 000 hyresrätter ombildats till bostadsrätter genom en kommunal kampanj. Samtliga har sålts till underpriser, vilket inte stämmer överens med hushållningsprincipen. Detta innebär också att kommunen har gynnat en viss grupp medborgare (dessutom på de andra medborgarnas bekostnad) vilket är otillbörligt.

Extra uttag ur AB Sollentunahem
Under de senaste åren har kommunen plockat ut cirka 24 miljoner kronor ur Sollentunahem utöver vinstuttaget. Ingen vet vad dessa pengar har använts till. Lagstiftningen är rätt otydlig på den punkten, men klart är att det finns en avgränsning och den vill vi ha prövad.

Överföring av kommersiella fastigheter
Tidigare i år förde kommunen över AB Sollentunahems kommersiella fastigheter till ett nytt kommunalt fastighetsbolag. Detta innebär dels en värdeöverföring i mångmiljonklassen, och dels att lagstiftningen om allmännyttiga bostadsbolag inte gäller det nya fastighetsbolaget. Innebär att det är fritt fram för kommunen att ta ut pengarna från Sollentunahem ur fastighetsbolaget.

Försäljning till andra fastighetsägare
2011 sålde kommunen 452 hyresrätter till Wallenstam. 2016 sålde Wallenstam vidare till D. Carnegie för tre gånger pengarna. Detta innebär dels att man sålde långt under marknadspris, och dels att man otillbörligt gynnat företaget Wallenstam vilket inte är tillåtet enligt lag.

Hyresgästföreningen Sollentuna har tillgång till en stab av jurister och utredare för denna process.

Hyresgästföreningen Sollentuna ser mycket allvarligt på detta och anser att det är mycket angeläget för medborgarna, hyresgästerna, kommunen och staten att få detta rättsligt prövat. Vidare också att den politiska majoriteten får ta ansvar för vad man har gjort och gör vad gäller Sollentunahem.

Hyresgästföreningen Sollentuna

Kontakt
Thomas Axelsson, ordförande
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070/653 56 86

Fakta
AB Sollentunahem är ett allmännyttigt bostadsbolag som är helägt av Sollentuna kommun. Bolaget har för närvarande cirka 5 800 hyresrätter.

Våren 2006 initierade (M), (L) och (KD) en process om att ombilda Sollentunahems hyresrätter till bostadsrätter. Kommunen anlitade en konsult för 1,2 miljoner kronor av medborgarnas pengar för att övertala hyresgästerna att köpa. Mellan 2007 och 2016 ombildades och såldes cirka 25 procent av Sollentunahems bestånd. Sollentunahem är det allmännyttiga bostadsbolag som sålt ut mest i landet. Tvåa på den listan kommer Stockholms stad och trea Upplands Väsby.

I december 2016 drev den politiska majoriteten – bestående av (M), (L) och (KD) – med stöd av (C) igenom att man ska sälja 2 000 av Sollentunahems hyresrätter till andra fastighetsbolag, att man ska ombilda hundratals hyresrätter i Tureberg, Rotebro och Rotsunda samt att bolagets kommersiella fastigheter ska flyttas över till ett nytt kommunalt fastighetsbolag.

Huvudansvariga för kommunens hantering av AB Sollentunahem är Henrik Thunes (M), Magnus Ramstrand (KD) och Anna-Lena Johansson (L).
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier