Nyheter

Pyrrhusseger i Hyresnämnden

Hyresnämnden Patrik Svedberg
Foto: Patrik Svedberg

Sollentunahem och fyra bostadsrättsföreningar både vann och förlorade i Hyresnämnden den 14 november.

Sollentunahem gick tidigare i år till Hyresnämnden och ansökte om dispens från den så kallade hembudsrätten. Bakgrunden till denna begäran är utförsäljningen av Sollentunahems hyresrätter till andra fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar. I vissa av de områden som pekats ut för försäljning kan det uppstå en konkurrenssituation mellan ett fastighetsbolag som vill köpa och en bostadsrättsförening som vill ombilda. Detta har dock inte hänt ännu.

Men målet i Hyresnämnden handlade inte riktigt om det har det visat sig. Istället satte nämnden fokus på att Sollentunahem ”förpackat” de områden som ska säljas i dotterbolag. Hyresnämnden beslutade att när Sollentunahem för över hyresfastigheter till dotterbolagen, så måste man erbjuda de bostadsrättsföreningar som finns – och har gjort anspråk på köp – att köpa dem. Alltså innan någon annan spekulant ens finns med i bilden.

Ett mycket märkligt beslut kan man mycket väl tycka, men det finns också undantag.

Hyresnämnden beslutade att bostadsrättsföreningarna Rotfrukten 2 (Skinnaråsvägen och Annerovägen i Rotsunda gård) och Rotstocken 1 (Amorgränd med flera i Rotsunda gård) inte har hembudsrätt. Anledningen till detta är att hyresrätterna i Rotsunda gård inte ingår i de cirka 2 000 som ska säljas till annat fastighetsbolag. Dessa fastigheter ska bara föras över till ett annat bolag inom Sollentunahem.

Hembudsrätt har däremot bostadsrättsföreningarna på Västervägen 33-37 i Skälby, och på Malmvägen 10-12. För de fastigheterna förs över till ett dotterbolag i avsikt att säljas till annat fastighetsbolag. Detta trots att det inte finns någon annan spekulant på fastigheterna.

Men vem vann och vem förlorade?
Beslutet i Hyresnämnden ger ju inte bostadsrättsföreningarna i Skälby och på Malmvägen någon rätt att köpa, eller något slags förbud mot att köpa för bostadsrättsföreningarna i Rotsunda gård. Som många verkar tro.

Sollentunahem har meddelat via sin hemsida att man nu kommer att ta till sig Hyresnämndens beslut och utvärdera hur man ska gå vidare.

 

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier