Skip to main content

Nyheter

Säg nej till marknadshyra!

Norra Malmvägen Hembla
Inför valet 2018 lovade Socialdemokraterna och Miljöpartiet att inte införa marknadshyror. Nu ett år senare öppnar partierna upp för att införa marknadshyror på nyproduktion.

Det är ett svek mot landets hyresgäster och kommer att innebära kraftigt höjda hyror. Politikerna borde istället fråga sig hur vanliga människor ska ha råd att bo i nya lägenheter över huvud taget. Nu kan du agera, skriv under vår insamling och säg nej till regeringens #hyreschock: https://hyreschock.info/.

FAKTA

Vad är marknadshyra?
Det innebär att hyresvärden ensidigt bestämmer hur mycket du ska betala i hyra, helt utan förhandling.

Vad har vi för system för hyressättning idag?
Idag har vi kollektiva förhandlingar. Det innebär att hyresvärden inte kan sätta hyran ensidigt, utan måste förhandla hyran med Hyresgästföreningen.

Varför är det så dåligt att införa marknadshyror på nyproduktion?
Därför att modellen med kollektiva förhandlingar sätts ur spel. Till en början kommer det att drabba alla som flyttar till en nyproducerad hyresbostad, lägenheter som redan idag har en högre hyra. På sikt kommer alla lägenheter få höjda hyror eftersom den kollektiva förhandlingen försvinner. Ensam är inte stark.

Hur mycket kommer min hyra att höjas med om marknadshyror införs i Sverige?
Det beror på var du bor. Vi undersökte våren 2018 sammanlagt 29 kommuner. För en tvåa på 58 kvadratmeter innebär det att hyran går upp från i genomsnitt 6 400 till 9 600 i Stockholms stad. För samma lägenhet i Göteborg motsvarar det en hyresökning från 5 500 per månad till mellan 7 300 och 8 300 kronor per månad.

Läs rapporten här: https://www.hyresgastforeningen.se/bostadspolitik/rapporter/marknadshyror/fragor-och-svar-om-marknadshyresrapporten/.

Säj nej till regeringens hyreschock – skriv under vår insamling!
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .