Nyheter

Segregation är ingen liten skitfråga i hörnet

Signerat Johan Flyckt 2 feb 2021
Det är bistra tider i Sverige och i världen. Det är inte mycket som är positivt med det, men kanske är det ett tillfälle att prata om vad som påverkar samhällsutvecklingen i vårt land.

När räntor höjs och när inflation ska bekämpas så avslöjas den krackelerande välfärden. Att det föregicks av Covid 19, klimatkriser och nu en galen Putin som härjar i Ukraina gör inte saken bättre.

Är det till exempel så att segregationen handlar om något så banalt som etnicitet? Något som rasistiska partier vill få oss att tro. Eller kan det ha en koppling till att vi idag i Sverige har det mest nyliberala privatskolesystemet i hela världen och att vi har de snabbast växande klasskillnaderna i hela OECD?!!! Allt samtidigt som vi låtit hela vår bostadspolitik haverera sedan Carl Bildts (m) nyliberala reformer i början av 1990 talet. Reformer som ingen regering oavsett färg på allvar brytt sig om att återställa.

Tre tydliga punkter

För att exemplifiera lite av vad segregation handlar om kan vi säga att det finns en tydlig koppling mellan t ex de sjunkande skolresultaten och den ökande segregationen i vår egen kommundel Edsberg. Vi vet idag att det finns en snedvridning som gör att skolpengen i Sollentuna och Sverige gynnar friskolor på bekostnad av kommunala skolor som Edsbergsskolan. Det finns fler bevis än vi kan blunda för när det gäller vad anarkin i friskoletivolit har gjort mot våra förorter i Stockholm. Så även Edsberg. Skräckexemplen är väl att skolpengen går till radikaliserande religiösa friskolor med både kristen och muslimsk bakgrund. Det viktigaste bekymret med friskolereformen är dock att våra ungdomar aldrig möts över klassgränserna. Det får konsekvenser. Jag var själv fattig och växte upp i Edsberg med en stolt pappa som vägrade ta emot socialhjälp och en mamma med diagnosen schizofreni. Så varför rånade inte jag de finare barnen i min omgivning. Svaret var mycket enkelt. Jag fick bada i deras Swimmingpool och min flickvän genom större delen av högstadiet bodde på rätt sida om vår egen Berlinmur (Danderydsvägen).

På samma sätt finns det en koppling mellan allt fler fattiga pensionärer i Sollentuna och en allt större oro för framtiden. Inte minst för äldre i hyresrätt. Idag är fattigdomsgränsen i Sverige uträknad till 13 300 kronor per månad. Vad många inte vet är att det betyder att över hälften av alla kvinnor som haft sitt yrkesliv inom handel eller vård som pensionärer faller under fattigdomsgränsen i Sverige. Nyligen har jag tillsammans med Hyresgästföreningen varit involverad i en uppslitande strid om hyrorna efter upprustningen av Klasro. Hyror som Sollentunahem ville höja med 4000 kronor i månaden för något vi kallar normalt underhåll av eftersatta fastigheter. Jag har mött lokala kämpar som fått ta hand om gråtande pensionärer i Klasro som undrat hur de ska överleva och hur de ska kunna bo kvar där de bott i 40 år.

Kopplar vi dessutom till utförsäljningen av allmännyttans hyresrätter till multinationella riskkapitalister och andra börsnoterade bolag. I Sollentuna ökända Vonovia som äger Viktoriahem i Tureberg och börsnoterade John Mattsson i Rotebro, Häggvik och Tureberg. Och om det högerkonservativa blocket vinner valet i Sollentuna den 11 september även en utförsäljning av 700 lägenheter och hela Edsbergs centrum.

Segregationens mångfacetterade ansikte

Det jag försöker säga är något jag tror att alla redan vet. Om de bara vill erkänna det. Segregationen handlar om klass. Segregationen handlar om att de som föds i Sverige inte längre får samma chans och att de som blir gamla i Sollentuna och Sverige får vård efter sin plånbok, inte sitt hälsotillstånd.

Det löser man inte med enkla lösningar som lås och kameror. Jag är inte naiv och jag menar inte att vi ska strunta i de kriminella elementen. Men om vi tror att hårdare straff är den enda lösningen så är vi jävligt trångsynta. För segregationen har ett mångfacetterat ansikte och är ingen liten skitfråga i hörnet. Det är resultat av femtio år av en sörja av nyliberalism och smutsig nationalistisk konservatism. En politik som nyligen tillät en fascist att bränna Koranen på Malmvägen i Tureberg. -På vilket sätt tror du att tryggheten i Sollentuna ökar av det???... Tänk på det innan du röstar den 11 september så att valet inte blir ett nytt Nine-Eleven i Sollentunatappning.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier