Nyheter

Seriös bostadspolitik eller fria fantasier?

Byggnadsarbetare
Den politiska majoriteten i Sollentuna är kända för att överdriva antalet bostäder som kommer att byggas. Nu verkar just det hända igen.


Under de senaste åren har det ena efter det andra mer eller mindre fantastiska byggprojektet presenterats av den politiska majoriteten i kommunen. Men måluppfyllelsen är väldigt låg med facit i hand.

Nu verkar man toppa vad gäller bostadsbyggande.

Långbänken Väsjöprojektet som ska omfatta 2 800 – 3 000 bostäder
Efter 17 års projekterande finns fortfarande inte en enda bostad på Väsjöfältet. Två av de senaste nyheterna kring projektet är som följer: kommunen inte är överens med entreprenörerna om vad uppdragen går ut på. Därför har de förberedande markarbetena försenats rejält. Vidare så har kommunen flyttat fram slutförandet av projektet ända till år 2045.

Sollentunahems byggprojekt
2014 presenterade Sollentunahem ett antal byggprojekt som omfattade drygt 700 hyresrätter. Av dessa har bara 120 blivit förverkligade (Topplocket i Tureberg) och som blir färdigställda i år. En känd anledning till att bara ett projekt inte har runnit ut i sanden, är att kommunen inte ger Sollentunahem markanvisningar för att bygga.

Boverkets bostadsenkät
I denna enkät har Sollentuna kommun uppgivit att 716 bostäder kommer att byggas under 2017, och 1 475 under 2018.

Sollentunahemsaffären
I de ägardirektiv som antogs i december 2016 så ska Sollentunahem bygga 1 500 hyresrätter till år 2025.

Förtätningsbyggande vid järnvägsstationerna
I det senaste numret av lokaltidningen Mitt i Sollentuna (20/2017) uttalar kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) att kommunen planerar minst 13 000 nya bostäder i anslutning till kommunens fem pendeltågstationer.

Byggarbetsplatswiki
Sammantaget (och då är inte alla bostadsutspel medräknande här) utgör det cirka 20 390 nya bostäder. Av dessa så existerar i nuläget bara 120. Alltså betydligt mindre än en procent.

Är det rimligt att anta att alla dessa mer eller mindre fantasifulla planer kommer att förverkligas? Mycket sannolikt är svaret nej på den frågan. Historien visar att kommun har uppenbara svårigheter med måluppfyllelsen vad gäller bostadsbyggande.

Under det så kallade 00-talet skulle kommunen bygga 300 bostäder om året under en tioårsperiod. Man kom upp i det antalet under ett av nio år. Under ett av åren blev inte en enda bostad färdigställd.

Mot bakgrund av detta så lär oddsen för att dessa bostadsprojekt blir verklighet vara mycket, mycket dåliga.

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier