Nyheter

Snurrigt värre!

Jakob Forssmed riksdagen
Foto:
:Riksdagen

Vi är vana med märkliga och okunniga uttalanden när det gäller bostadspolitiska frågor, men det här tar nog priset.


Nyligen genomfördes ett bostadsseminarium i Stockholm, där en mängd politiker och förståsigpåare deltog. Här fanns bostadsministern Per Bolund (MP), forskaren Ingrid Sahlin, professor Hans Lind med flera. Och – Kristdemokraten Jakob Forssmed som grodade till det rejält.

Så här sade han på seminariet:
- ”Bostadspolitiken är dysfunktionell. Det ska råda en ägarpolitik. Åtta av tio unga vill äga sitt boende när de kommer ut i arbetslivet. Många drömmer om att få rå sig själva. Ha en trädgård där man kan så och plocka äpplen. Hyresrätter är en fattigdomsfälla. Man betalar till någon annan istället för till sig själv som man gör om man äger sin bostad. Man kan spara mindre pengar om man bor i en hyresrätt, och vi ser att segregationen är störst i dessa bostadsområden.
Ur artikel på www.dagensarena.se den 27 maj 2019.

Håhå, jaja!

Det är ju hur tydligt som helst att Forssmed inte vet någonting alls om bostadsmarknaden eller bostadspolitik. Ändå är han Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talman…

Om man hoppar över de inledande ”tomtebolyckeorden”, så hamnar man då i påståendet att hyresrätten skulle vara en fattigdomsfälla. Detta finns det inga som helst belägg för.

Vidare försöker Forssmed odla myten om att man ”betalar till sig själv” om man äger sin bostad. Det är allt i det lilla det. Framförallt så betalar man till banken – inte till sig själv. Dessutom sitter man fast i ett system där det inte är meningen att man någonsin ska bli skuldfri.

Påståendet om att man kan spara mindre om man bor i hyresrätt, finns det heller inga belägg för. Jag kan ta mig själv som motexempel. Jag bor i en förhållandevis billig hyresrätt sedan många år. Det gör att jag kan spara mer än om jag bodde i ett ägt boende på samma ort. I KD:s värld finns visst inga nyanser alls.

Genom Jakob Forssmed finns en koppling till bostadspolitiken i Sollentuna. Han bor nämligen i Sollentuna och är säkert en av arkitekterna till den dysfunktionella bostadspolitik som (KD), (M), (L) och (C) bedriver i kommunen. Säkert också en av pådrivarna för att Kristdemokraterna i Sollentuna helt svängde i de bostadspolitiska frågorna för några år sedan. Innan uppvaktade de Hyresgästföreningen och ville ha hjälp att rädda Sollentunahem, nu är de aktiva i korståget mot bolaget och delansvariga för att det byggs för lite och framförallt för lite hyresrätter.

Kanske Jakob Forssmed skulle ägna sig mer åt att plocka äpplen, än åt politik?

Läs artikeln om bostadseminariet: http://www.dagensarena.se/innehall/bostadskrisen-kan-inte-losas-alla-lever-sina-egna-bubblor/.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier