Nyheter

Sollentuna behöver en bostadsförmedling

bostadsförmedling stockholm
Av någon anledning har Sollentuna kommun valt att stå utanför Stockholms Bostadsförmedling där alla kommuner i länet utom två är med.

Behovet av en bostadsförmedling i Sollentuna är dock skriande med tanke på bostadsbristen. Det räcker inte med att Sollentunahem AB har en egen bostadskö, vilket heller inte är samma sak som en bostadsförmedling.

Sedan 2011 och framåt i tiden finns det flera större fastighetsägare i Sollentuna. Sollentunahems tidigare mer eller mindre totala dominans krymper allt mer. Nu har Sollentunahem knappt 60 procent av hyresbostadsbeståndet i kommunen. För bara några år sedan har man över 90 procent. I antal räknat har Sollentunahem sedan 2017 krympt från cirka 5 700 hyresrätter till runt 3 450. Och det fortsätter att minska i takt med utförsäljningarna. Som mest hade Sollentunahem cirka 7 000 hyresrätter. Det var innan ombildningarna till bostadsrätter började.

I detta nu har vi tre ganska stora privata hyresvärdar i kommunen – Hembla med 454 hyresrätter, Magnolia med cirka 130 och John Mattson Fastighetsföretagen AB med 541 (från den 4 maj).

Här behövs samordning för bostadssökande medborgare, och det är kommunens ansvar att se till att det blir så.

Enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar (2000:1383) så är det kommunens ansvar att anordna bostadsförmedling, om det behövs för att främja bostadsförsörjningen. Det kan knappast bli tydligare att det behovet finns i Sollentuna! Och det är till och med så att regeringen enligt nämnda lag kan tvinga en kommun att starta en bostadsförmedling om behov finns. Kan ju vara en väg att gå.

Så majoritetspolitiker – vad väntar ni på?
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Boutvecklare & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier