Skip to main content

Nyheter

Sollentunahem envisas med att fortsatt inte vilja återuppta förhandlingarna!

Fullmäktige nov 2015
Hyresgästföreningen har försökt komma överens med Sollentunahem i de årliga hyresförhandlingarna men det har inte gått.

Sollentunahem och Hyresgästföreningen har utgått från den så kallade trepartsöverenskommelsen där man bland annat ska titta på kostnadsutveckling, inflation och taxor. Det vill säga både hyresvärdens möjlighet att bedriva sin verksamhet och hyresgästernas möjlighet att kunna betala hyran.

Sollentunahem valde att lämna förhandlingarna efter att ha lagt ett sista bud om 6,5% för att låta parternas gemensamma tvistelösningsfunktion avgöra ärendet. Det är nivåer som Hyresgästföreningen inte har kunnat acceptera, speciellt inte mot bakgrund av att hyresgästernas reallönerna har minskat med 5% i snitt de senaste tre åren och Sollentuna har haft den lägsta taxeutecklingen i Region Stockholm. Hyresgästföreningen har kommit överens med de flesta kommunala bostadsbolag och många privata bostadsbolag om höjningar i ett spann om 4-5%. Utöver det har den största privata hyresvärden i Sollentuna kommun, John Mattson, med ca 1000 lägenheter gjort upp om en hyreshöjning på 4,9% från 1 januari. Vi tycker det är beaktansvärt att kommunalt bostadsbolag väljer att agera såhär.

Sammanfattat i punkter:

  • HGF har försökt komma överens, SH har strandat.
  • Hyresgästernas situation ohållbar med kostnadsökningar och löner som inte hänger med.
  • HGF har kommit överens med många andra bolag med sämre förutsättningar än SH i regionen. Bland annat tolv allmännyttiga bostadsbolag.
  • I Sollentuna har vi kommit överens med John Mattson om 4,9% (ca 1000lgh). En hyresvärd med långt sämre förutsättningar än SH.  
  • Vi tycker det beaktansvärt att ett allmännyttigt bostadsbolag i en kommun med de lägsta taxehöjningarna i länet väljer att agera såhär.  
  • Victoriahem har kommit fram till en överenskommelse på 5,25% från 1 mars. 5% utgör årlig höjning 0,25% höjning för låssystem och upprustning av tvättstugor.

Nils Eklund ordförande i förhandlingsdelegationen för allmännyttan i Sollentuna. 

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .