Skip to main content

Nyheter

Sveriges Allmännytta: Hyresutvecklingen måste hålla jämna steg med kostnadsutvecklingen

sveriges allmannytta logo farg staende
Organisationen menar att hyresutvecklingen halkar efter redan i år.

Sveriges Allmännytta menar att inflationen i år, enligt Riksbanken, kommer att hamna på 7,7 procent vilket är betydligt högre än 2022 års hyreshöjningar. Enligt deras sätt att räkna innebär det att det i år blir en negativ hyresjustering med ett minus om 6,03 procent. Man anser också hyresutvecklingen under de senaste fem åren har mattats av i förhållande till den allmänna prisutvecklingen och byggkostnadsindex för flerbostadshus. Vilket betyder att bostadsbolagens vinster/resultat minskat.

Vidare pekar man på att räntorna gått upp från knappt en procent till 3,5 procent under 2022, samt att kostnaderna för el och uppvärmning ökat kraftigt.

Samtidigt är det också så att alla måste vara med och bära de ökade kostnaderna, det kan ju inte bara vara hyresgästerna som gör det medan bostadsbolagen sitter kvar i oskadat bo med höga vinster.

-        Det är centralt att hyresmarknadens parter gör vad de kan, för att överbrygga det allvarliga läget. Många fastighetsägare kan på kort sikt inte räkna med att få full kostnadstäckning, men hyresjusteringarna får inte heller hamna på så låga nivåer att verksamheten inte kan bedrivas affärsmässigt, säger Håkan Larsson, chefsekonom på Sveriges Allmännytta, i ett uttalande på organisationens hemsida.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .