Nyheter

Ta ansvar för Sollentunahem!

Bild 001
Den moderatledda majoriteten i Sollentuna kommun har i många år hanterat sitt eget ägandes bostadsbolag AB Sollentunahem med styvmoderlig hand. Nu kommer ännu en attack mot bolagets hyresgäster och kommunmedborgarna – 44 miljoner kronor ska plockas ut ur bolaget utöver vinsten.

Kommunfullmäktige tog under 2014 beslut om att ta ut 8 miljoner kronor extra ur AB Sollentunahem för 2015. Alltså utöver utdelningen om 16 miljoner kronor. Och tyvärr slutar det inte där, för nu har det visat sig att det finns en plan för att göra samma rockad med 12 miljoner per år under 2016-2018, vilket gör att totalsumman hamnar på 44 miljoner kronor. Vinsten för samma fyraårsperiod beräknas till sammantaget 52 miljoner kronor, vilket tillsammans med de extra uttagen gör hela 96 miljoner kronor.

Detta agerande är ytterst tveksamt ur två perspektiv. Dels det rättsliga där kommunen har lagstiftning att följa, dels så dubbelbeskattar kommunen nästan 6 000 hyresgäster, tillika kommunmedborgare, genom att ta ut extra pengar ur bolaget som ska finansiera någon form av kommunal verksamhet.

Och de här två perspektiven går ihop. Enligt gällande lagstiftning sedan 2011 så kan kommuner ta ut extra pengar utöver vinst ur allmännyttiga bostadsbolag. Men inte till vad som helst. Det finns avgränsningar i lagen, vilket gör Sollentuna kommuns fullmäktiges beslut olagligt, då man inte talar om vad pengarna ska användas till.

Till en början använde bland annat kommunstyrelsens ordförande Douglas Lithborn (M) flitigt att pengarna skulle användas till ett projekt kallat ”Social oro” på Malmvägen. Långt senare avfärdar Lithborn sitt eget förslag med att det bara varit ett ”exempel” på hur man skulle tänkas använda dessa pengar. Och i den diskussionen dyker nya huvudlösa förslag upp. Exempelvis att pengarna ska användas till svenskundervisning på kommunens flyktingförläggningar. En verksamhet som kommunen redan får stadsbidrag för! Sedan när blev det till en kommunal uppgift att överfinansiera verksamheter? Och efter ett helt år av funderande och diskuterande så får inte medborgarna besked om vad dessa pengar ska användas till.

Sollentunahems hyresgäster är måttligt intresserade av att vara med och finansiera sådant som inte hör till bostadsbolagets uppgifter. Dessa pengar behövs bättre i bolaget än någon annanstans i den kommunala verksamheten. Att detta ens händer i Sveriges femte rikaste kommun är mer än anmärkningsvärt.

Något annat anmärkningsvärt är att det inte är något parti i kommunens fullmäktige som protesterar mot detta på minsta vis, utan helt tyst accepterar.

Med all självklarhet så ska AB Sollentunahem behålla dessa 44 miljoner kronor och investera dem i byggande av hyresrätter. Allt annat är helt oansvarigt.

Styrelsen för Hyresgästföreningen Sollentuna
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier