Skip to main content

Nyheter

Tänk efter noga när det gäller bostadsbidragen

Pengar i handen
Börja gärna tankespåret med några rader ur Blå Tågets ”Staten och kapitalet”.

”Kapitalet höjer hyrorna, och staten bostadsbidragen” skaldade Blå Tåget för en femtio år sedan sådär. Och det borde leda till eftertanke. För det är precis det som en och annan idag förordar. Och det kan få stora och oönskade konsekvenser.

Visst – bostadsbidrag och bostadstillägg är bra. För många säkrar det ett tryggt och bra boende till en rimlig kostnad. Det vill säga, staten ser till att de som har behovet får de ekonomiska resurser som krävs utifrån den inkomst de har. Ungefär. Denna transferering har en helt klart utjämnande effekt i vårt samhälle, vilket är bra.

Men det finns en hotbild också. I allra värsta fall så ska staten slentrianmässigt kompensera medborgarna för kraftigt höjda hyror på grund av mycket kostsamma upprustningar och Europas dyraste byggbransch. Det vill säga indirekt men effektivt ekonomiskt främja osunda branscher och företag. Så kan det ju inte vara. Fritt företagande kräver ansvarstagande och att kunna stå på egna ben, utan statliga subventioner.

Innan man sätter kartan för nutidens och framtidens bostadsbidrag och bostadstillägg så måste man med krafttag göra något åt den obefintliga konkurrensen och de extremt höga kostnaderna i byggbranschen vilket gör att vi har väldigt höga boendekostnader. Vidare också åtgärda de stora problemen med lyx- och vansinnesupprustningar som höjer hyrorna med 50-60 procent.

I det senare är ju tyvärr numera också kommunerna med som aktör via sina allmännyttiga bostadsbolag. Och det gör ju inte saken bättre inte.

Bostadsbidrag och bostadstillägg är bra, men att bara höja dem enligt ovan är ingen lösning, bara en ruta i ett stort lapptäcke. Staten måste också åtgärda orsakerna till det ökade behovet av dessa ekonomiska stöd till medborgarna. Och det går det att göra – det har gjorts förr i vårt land. Och då har vi också ett fungerande och mycket bra alternativ till det mycket otäcka social housing som allt oftare förs fram som den ”ultimata lösningen”.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .