Skip to main content

Nyheter

Tillsammans bygger vi Sverige

Marielinder3
Foto
: Hyresgästföreningen/Christian Gustavsson

Hyresgästföreningen ger sina lösningar på bostadsbristen i tidningen Framtidens bostad.


Tidningens andra nummer för året, följde med som bilaga i DN lördagen den 1 oktober.

Sverige står inför en stor politisk utmaning. Det behövs fler hyreslägenheter för breda grupper. Nybyggda hyresrätter är idag så dyra att en stor del av befolkningen inte har råd att bo där. I synnerhet inte de som har de största behoven. Bransch och politik måste tillsammans ta nödvändiga steg för att bygga rätt och bra”, inleder förbundsordförande Marie Linder med i föreningens helsidesannons i tidningen.

Vi kan lösa bostadsbristen!

Balanserad skattepolitik
Hyresrätten är skattemässigt missgynnad gentemot ägt boende. Det måste ändras för att göra det mer gynnsamt att bygga och förvalta hyresrätter. Då blir det lättare att bygga nytt till rimliga kostnader.
Rot-avdrag och slopad fastighetsskatt för hyresrätten, skattefria underhållsfonder och miljöpremie för upprustning. Tillsammans med moms på hyran löser de förslagen den sneda skattefördelningen.

Kommunens ansvar
Kommunernas roll är avgörande. De finns närmast den lokala marknaden och kan påverka investeringsklimatet.
Samla all byggplaneringskompetens på samma ställe för att underlätta kontakter internt och externt. Om tjänstemän och politiker utgår från samma målbild och helhetsperspektiv blir planerna bättre.
Använd kommunal mark kreativt så att hyresrätten inte blir utkonkurrerad. Det ger också små byggherrar chansen att hävda sig.

Allmännyttans ansvar
De kommunala bostadsbolagens samhällsnyttiga syfte är överordnat. Därför måste kommunerna underlätta för bolagen att bygga. Avstå från överföringar av pengar från bolagen och kräv endast rimliga vinster.
Allmännyttan ska användas som en stark lokal byggaktör, inte som en kassakista. Allmännyttan kan ta en stor roll för ökat byggande.

Fler bostadspolitiska lösningar kan du läsa om på www.hyresgastforeningen.se/losningar.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .