Skip to main content

Nyheter

Trend: Ovanligt många strandade förhandlingar

12 okt 2019 2
Ett flertal stora bostadsbolag har på kort tid valt att stranda förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Vid en strandning av hyresförhandlingar så hamnar frågan hos den partsammansatta ”tvistelösningsfunktionen” Hyresmarknadskommittén (HMK) som får sätta hyresnivån.

Fram till nu så har ett flertal stora bostadsbolag på kort tid valt att stranda förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Stockholm. De allmännyttiga bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem. Har tillsammans cirka 75 000 hyresrätter.

Malmö. Allmännyttiga MKB med ca 26 400 hyresrätter.

Västsverige. Alingsåshem, Vara Bostäder och Vänersborgsbostäder med sammanlagt cirka 7 400 hyresrätter.

Detta ser ut att vara ett mönster och en strategi hos bostadsbolagen. Man väljer Hyresmarknadskommittén framför att förhandla med Hyresgästföreningen. Historiskt sett så blir en strandning och beslut i Hyresmarknadskommittén egentligen inte riktigt ”lönsamt” för någon av parterna. Hyresgästföreningen får acceptera en högre hyreshöjning än man vill ha, och bostadsbolagen får acceptera en mindre hyreshöjning än man vill ha.

Hyresmarknadskommittén, HMK: Är en partsammansatt nationell tvistelösningsfunktion som omfattar kommunala hyresvärdar i Sverige. Ledamöterna tillsätts av Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sveriges Allmännytta. HMK prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. Besluten kan inte överklagas. HMK kan även medla, och kräva att lokala parter återvänder till förhandlingsbordet. Fakta: Hem & Hyra.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .