Skip to main content

Nyheter

Underhållsfonder? Ja tack!

Bild 043
Boverket föreslår regeringen att utreda införandet av underhållsfonder.

Fram till skattereformen i början av 1990-talet kunde bostadsbolagen skattefritt fondera pengar till underhåll med mera. I och med skattereformens införande beskattades fonderna, och de försvann samtliga över en natt.

Detta faktum är en av orsakerna till kraftigt ökade hyror vid renoveringar och upprustningar idag – renovräkningarna.

Alltså har hyresgästerna dyrt fått betala priset för detta politiska beslut i trettio år.

Det är klokt att lägga en liten del av hyran i en sådan fond. På det viset blir det inga chockhöjda hyror, vilket är bra för såväl hyresgästerna som bostadsbolagen – och samhället.

Ännu klokare är det att fonderna tydligt också ska omfatta upprustningar och renoveringar, vilket är de största bovarna i dramat med chockhöjda hyror och renovräkningar. Vi får hoppas dels att regeringen kommer att utreda detta, och dels att man också petar in detta med upprusning och renovering.

Hyresgästföreningen Sollentuna har drivit denna fråga från och till under de senaste tio åren, dock med föga framgång. Bland annat motionerade föreningen två gånger till Hyresgästföreningens stämmor (kongresser) om detta. Men det blev avslag på blankt papper bägge gångerna med alla möjliga och omöjliga motiveringar.

Men så 2019 vände det! Och på ett minst sagt oväntat sätt. Hyresgästföreningen pratade ihop sig med Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna, och sedan gick man gemensamt ut med kravet att återinföra skattefria underhållsfonder. Trots att stämman benhårt varit emot det under flera år. Så det kan bli!

Återinförandet av dessa fonder skulle också få en annan effekt (om än i det lilla) – det skulle utjämna den orättvisa beskattningen mellan hyrda och ägda bostäder något.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .