Nyheter

Utflyktstips: Aspsafari

Asp
I dessa coronatider är det många som söker sig ut i skog och mark. Här kommer ett utflyktstips där man kan studera en ovanlig fisk.

När man säger Asp tänker de flesta på ett träd, men det finns faktiskt en ovanlig fisk med samma namn.

Fisken Asp tillhör karpsläktet och ska enligt uppgift ha importerats till Sverige av tyska munkar under medeltiden. Syftet var att odla dem som matfisk, men man gav upp det hela och släppte ut dem i olika vattendrag. Att man gav upp sägs bero på att Asp har en väldigt bitter smak så därav blev den inte någon matsuccé direkt.

En av de största lekplatserna för Asp finns i Sollentuna (A-lekplatsen i landet menar många), närmare bestämt i Edsån i Rotsunda. Leken börjar som regel i slutet av april, och det har den gjort nu. Jag såg den första Aspen den 21 april. När detta skrivs har leken inte riktigt kommit igång ännu, det är bara ett fåtal fiskar som ska ”boa in” sin plats i den lilla forsen i Edsån.

Så om man tar sig till Rotsunda och ställer sig på den gamla stenbron vid Staffans väg och tittar ner i ån på den östra sidan (mot E4:an till) så kan man få se skådespelet. Gissningsvis kommer själva leken igång nu i helgen eller i början av nästa vecka. Själv har jag som mest sett cirka 70 aspar samtidigt. Är rätt mäktigt kan jag säga.

Ett tips är att ta sig dit när mörkret har fallit och ta med en ficklampa. Leken är som regel intensivast då, och man ser det hela mycket bättre i ficklampsken jämfört med dagsljus.

Asp är en ganska stor fisk och kan väga uppemot 15 kilo. Normalt väger den mellan 3 och 5 kilo och blir 60-75 centimeter lång. Aspar kan bli ganska gamla, en 20-25 år ungefär. De största bestånden finns i Mälaren (där de lekande fiskarna i Edsån kommer ifrån), Hjälmaren och Vänern. Mindre bestånd finns i Emån, Dalälven och Garnsviken.

Du kan läsa mer om Aspen på Havs och Vattenmyndighetens hemsida: https://www.havochvatten.se/hav/fiske--fritid/arter/arter-och-naturtyper/asp.html.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier