Nyheter

Utredning om en förändrad hyresmarknad kraftigt försenad

riksdagshuset 20091204HJL 1
På grund av djup oenighet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna har utredningen om förändringar på hyresmarknaden ännu inte kommit igång.

Enligt det så kallade januariavtalet så skulle en utredning om hyresmarknaden starta under 2019. Så blir det nu inte. Frågan bereds fortfarande. Anledningen till detta är enligt uppgift att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna inte kan komma överens om vad det är som ska utredas.

Stefan Löfven
I januariavtalets 73 punkter finns en punkt om hyresmarknaden. Den handlar dels om att införa fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter (vilket i princip redan finns genom systemet med presumtionshyror), dels att de fyra partierna vill se en reformering av hyresmarknaden som ska ses över i en utredning. Vad detta med reformering innebär är väldigt otydligt.

Och det är bland annat där oenigheten mellan partierna finns.

Jonas Sjöstedt
Såväl Vänsterpartiet som Hyresgästföreningen tar bestämt avstånd från dessa idéer. Därutöver så gick Socialdemokraterna till val på att man var emot marknadshyror.

Marie Linder HGF
Den fria hyressättningen (marknadshyra som man så vill) vad gäller nyproducerade hyresrätter, ses av många som en öppning för att införa marknadshyror för hela hyresbeståndet i Sverige. Å andra sidan är det inte skrivet så i januariavtalet, men det är oklart vad som avses på sikt.

Med marknadshyror menas att hyresvärdarna själva ska sätta hyrorna utan att förhandla med Hyresgästföreningen och utan något som helst inflytande för hyresgästerna.
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier