Nyheter

Vad är Rosa Parks Café?

Rosa Parks
Ja, den som det visste kan man tänka. Här får du förklaringen.

Sömmerskan Rosa Parks (1913-2005) blev känd då hon den 1 december 1955 vägrade att ge upp sin sittplats på en buss åt en vit medresenär, vilket var ett brott enligt de ”apartheidregler” som rådde i USA på denna tid. Händelsen utspelade sig i staden Montgomery, Alabama, och ses som startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Parks blev arresterad och bötfälld för detta, men historien slutade inte där. Den svarta befolkningen (som var de som mest åkte kollektivt) startade en bojkott av bussbolaget i Montgomery, och som på grund av detta var nära att gå i konkurs. Och redan året efter denna händelse – 1956 – slog USAs högsta domstol fast att det stred mot grundlagen att segregera användare av kollektivtransportmedel. En första seger.

Och det skulle komma mera. Rosa Parks blev snabbt en symbol för den amerikanska medborgarrättsrörelsen med bland annat Martin Luther King (1929-1968), som ledde bussbojkotten i Montgomery 1955, och Malcolm X (1925-1965) i spetsen.  

Åter till Rosa Parks. Hon tilldelades Frihetsmedaljen 1996 och Amerikanska kongressens guldmedalj 1999 för sina insatser mot rasdiskriminering och för medborgarrättsrörelsen. När Parks avled 2005 fick hon en hedersbegravning av den amerikanska staten. Både Rosa Parks och hennes man Raymond var aktiva i medborgarrättsrörelsen.

Och vad har nu detta med Hyresgästföreningen Sollentuna att göra?

Jo…
År 2007 höll Sollentunaföreningen sitt första så kallade Rosa Parks Café. Detta är ett enkelt möte med en föreläsare om något ämne som är intressant av någon anledning. Eller bara aktuellt. Sedan dess har vi genomfört över 80 Rosa Parks Caféer.

Det finns en koppling till medborgarrättsrörelsen här. Vi vill ge hyresgäster och andra medborgare möjlighet till information om vad som händer vad gäller boendet, och även annat i vår kommun och omvärld. Det har alla rätt till. Vi vill även ge möjlighet till diskussion kring olika frågor.

Några exempel:

- Förra året höll vi ett café i Rösjöskolan om skottlossningarna i Edsberg

- Den 2 maj i år höll vi ett café om Sollentunahemsaffären på 89:an i Edsberg

- Den 23 maj håller vi ett café om Sollentunahemsaffären i Rotebro.

Har du en idé om något ämne som skulle kunna bli ett Rosa Parks Café där du bor? Kontakta Hyresgästföreningen Sollentuna i så fall. Kontaktuppgifter finner du längs ner på denna hemsidas startsida.

 
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier