Skip to main content

Nyheter

Vi räddade Edsberg!

Vi räddade Edsberg
Nu är det klart att den borgerliga majoriteten i Sollentuna backar från att sälja ut Edsbergs Centrum och drygt 730 lägenheter.

 Den är en stor seger för Edsberg och det är en stor seger för hyresgästerna säger Anders Johansson som är ordförande för den Lokala Hyresgästföreningen Centrala Edsberg.

 Trycket blev för stort mot ideologisk utförsäljning

Namninsamlingen för att samla in cirka 5000 namn för att få till en folkomröstning om Edsbergs och Sollentunahems framtid hann inte pågå en månad innan den borgerliga majoriteten tog sitt förnuft till fånga och stoppade utförsäljningen. Anders Johansson är inte förvånad utan kan se varför trycket mot en ideologisk utförsäljning, som strider mot all forskning och empirisk kunskap inte var möjlig. Bland annat visar det sig att hela näringslivet i Edsbergs centrum stod på hyresgästföreningens sida och de gjorde också många villaägare och bostadsrättsinnehavare som skrev på mot utförsäljningen. Jag tror mobiliseringen av det som upplevs som traditionella borgerliga väljare blev droppen som fick vansinnets bägare att rinna över fortsätter Anders Johansson. Han menar också att han kände av detta redan när den bostadspolitiska frågan lyftes i valrörelsen.

Tydligt att Sollentunahem och Hyresgästföreningen stått på samma sida

Något som gjort att vi känt oss trygga i att vi gjort rätt när vi drivit en hård process mot utförsäljningen av Edsberg både under valrörelsen och nu med kampanjen för folkomröstning är följande.

  • Vi har känt att vi har hyresgästerna på vår sida
  • Vi har känt att vi även haft villaägare och bostadsrättsinnehavare på vår sida
  • Vi har haft det lokala näringslivet på vår sida

Men viktigast av allt så har vi känt att vi också har haft Sollentunahem med oss i denna fråga. Det gör mycket för självförtroendet när en motpart ser samma sak som vi ser. Och när en av företagets högre chefer gratulerar hyresgästföreningen när stoppet för utförsäljningen blivit offentligt säger hen så här: ”-Johan förstår du vad detta innebär för våra nyckeltal och ekonomiska muskler framåt. Nu kan vi jobba med en hållbar utveckling av Edsberg”. Vi vet att Sollentunahem inte vågat uttala sig offentligt i frågan på grund av den politiska ägaren men ibland räcker det långt när någon bara bekräftar att man inte är ute och cyklar. Så här säger nu företagets VD på den egna hemsidan när beslutet är fattat ”- Jag är glad och tacksam över detta beslut, som är helt i linje med Sollentunahems ståndpunkt och önskan. Det skapar förutsättningar för Sollentunahem att fortsätta bygga den trygghet som vi vill att hyresgästerna ska uppleva i Edsberg, säger Sollentunahems vd Anna Mellström”.

 Sollentunas politiska majoritet försöker nu rita om verkligheten

Att den mörkblå majoriteten i Sollentuna skulle erkänna att hyresgästföreningen hade rätt är ingenting vi väntat oss. Än mindre har vi väntat oss det från deras bruna stödparti. Här tycks Sollentunas nyliberala och neokonservativa krafter alltför sampratade. Men självklart följer vi med intresse nu hur kommunen ritar om verkligheten för att förklara stoppet i affären.

Så här säger kommunen på den egna hemsidan om det fattade beslutet; ”- Då beslutet togs 2016 hade Sollentunahem en dominerande ställning för hyresrätter, marknaden var inriktad på att bygga bostadsrätter och räntan låg på en historiskt låg nivå. Nu ser den politiska majoriteten i Sollentuna kommun ett behov att omformulera det tidigare beslutet att sälja ut delar av fastighetsbeståndet/hyresrätterna och uppdraget att bygga nya bostäder i Sollentunahems regi. Det innebär att den tredje etappen som rör fastigheter i Edsberg pausas och att siffermålet för nyproduktion av hyresrätter i Sollentunahems regi tas bort.

Det vi kan lova från Hyresgästföreningen när vi nu vet hur lätt det var att mobilisera Sollentunaborna är att vi kommer att bevaka den politiska majoriteten mycket noga. Och andas man om utförsäljning igen braka helvetet löst igen säger Anders Johansson.


Mette
Hyresgästföreningen centrala Edsberg vill tacka…

Från Hyresgästföreningen Edsberg vill man tacka alla som skrivit på namninsamlingen både för underskrifter och värmande hejarop. Vi vill också tacka vår egen fantastiska Mette Hildingsson som med sin kampanjkompetens och driv skapade en känsla av att en folkomröstning var möjlig. Vi vill tacka en kämpande Eija Mauritzell från äldrerådet som alltid var på tå. Vi tackar också Jeanette och Per från Klasro som hjälpt till och skapat en känsla av att det finns stöd i hela kommunen. Därtill kommer Peter från ICA, Omid frisören och Mikael optikern. Tack även till Tomas på Mitt i för att bara finnas där och skapa objektiv journalistik samt oppositionsrådet Anton Lindgren (s) som gett edsbergarna hopp igen.

Johan Flyckt
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .