Skip to main content

Nyheter

Vi säger nej till marknadshyror

IMG 0175
Nu gäller det – och vi behöver din hjälp.

Hyresgästföreningens rätt att förhandla hyror håller på att rubbas när allt fler partier pratar om att införa ”fri eller friare” hyressättning.

Under veckorna fram till valet behöver vi hjälpas åt att lyfta frågan om marknadshyra och få alla att förstå vad konsekvenserna skulle bli.

Hyrorna i Stockholmsregionen höjs med i snitt 46%
Det innebär ungefär 3 000 kr mer i månaden för en genomsnittlig 2:a.

Marknadshyror leder inte till ett ökat bostadsbyggande
Det visar all erfarenhet.
Hyror i nyproduktion kan redan idag sättas efter den kalkyl fastighetsägaren gör. Det har lett till högre hyror, men inte till fler hyresrätter.

Marknadshyror och bostadsbrist är ingen bra kombination
För att fungera kräver marknadshyror en marknad där det är balans mellan utbud och efterfrågan. Det är det inte i Stockholm!

Marknadshyror leder till minskad köpkraft för hushållen
Vilket leder till ökad arbetslöshet. Det finns ett starkt samband mellan sysselsättning och hushållens konsumtion. Ökad konsumtion leder till ökad sysselsättning. Med marknadshyror tar boendet större del av inkomsten och köpkraften minskar. Följden blir att arbetslösheten ökar och samhällsekonomin bromsar in.

Marknadshyror är en mycket dålig idé
De löser inte bostadssituationen i Stockholmsregionen, men skapar nya problem för både individ och samhälle. Det nuvarande systemet, med kollektivt förhandlade hyror, skapar trygghet för både fastighetsägare och hyresgäster och tar ansvar för samhällsekonomin.

Du behövs i kampen mot marknadshyror!
Delta i manifestationer, besök valstugor och ställ frågor om exempelvis marknadshyror och allmännyttan, dela ut flygblad och prata med dina grannar! Saknar du material mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och meddela vad du saknar, så ser vi till att du får det. Tillsammans är vi många och starka!

20150829 131215
Den 1 september
samlas vi vid Norra Latin för en trevlig, men framför allt, viktig dag för hela familjen! Kom och gör din röst hörd du också!

Hälsningar

Annika Billström, regionchef Hyresgästföreningen region Stockholm
Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .