Skip to main content

Jan Peter Mattssons krönika maj 2016

Som jag berättade i min förra krönika, så ligger vi nu i startgroparna för ny och utvecklad verksamhet. Allt kommer inte att hända på en gång, men över tid så.

När jag bestämde mig för att återigen kandidera till ordförandeuppdraget i Sollentuna, så valde jag också bort saker. Jag är inte längre ombud i regionens fullmäktige till exempel. Och det finns en tanke med det. Den tid som jag kan använda till Hyresgästföreningens verksamhet ska i möjligaste mån fokusera på att utveckla och stärka vår lokala verksamhet med allt vad det innebär.

Ovanpå det så händer det saker i vår omvärld som vi måste relatera till på gott och ont. Just nu mest på gott som jag uppfattar det. Några aktuella frågor:

Regionens årsmöte
Genomfördes lördagen den 23 april på Hotell Continental. I en artikel är på vår hemsida kan du läsa om vad som hände på årsmötet.

De bostadspolitiska samtalen
Här har regeringen utsett proffsförhandlaren Claes Stråth för att sy ihop en gemensam plattform för Hyresgästföreningen, SABO, Fastighetsägarna och staten. Detta kan mycket väl leda till ett bättre system för hyresförhandlingar och hyressättning, samt till ett större inflytande för hyresgästerna vilket är regeringens ambition. Dessa samtal är aningen hemliga och ytterst lite har läckt ut. Vad som dock är känt är att Fastighetsägarna kör ett eget race i detta. Uppenbart så är de ute efter marknadshyror. Vi följer denna utveckling så får vi se vart det landar.

Miljardbelopp till bostadsbyggande
Nyligen så beslutade regeringen att satsa hela 1,85 miljarder kronor i år på nya bostäder. Detta är precis i linje med vad vi inom Hyresgästföreningen vill. Ett statligt stöd till bostadsbyggandet kommer att sätta fart på saker och ting – helt klart.

Nytt ägardirektiv till AB Sollentunahem
Nu är det då dags igen för ett nytt ägardirektiv från ägaren Sollentuna kommun till AB Sollentunahem. Men denna gång är det lite annorlunda – i alla fall i form av det förslag som kommunstyrelsens arbetsutskott antog den 18 april. I förslaget vill den politiska majoriteten att Sollentunahem ska tillhandahålla 100 hyresrätter till kommunen så att man kan härbärgera en del av de 239 flyktingar som man lovat Migrationsverket att ta hand om i år. Ja, så kan man välan göra – men! Detta är ju bara en ytterst kortsiktig lösning. En hållbar lösning är att kommunen genom AB Sollentunahem initialt femdubblar bolagets produktion av hyresrätter. Då kommer vi någonstans på riktigt. Dessutom – de där 100 hyresrätterna ”finns” ju inte egentligen. För varje lägenhet som blir ledig inom AB Sollentunahem så står det 40 000 personer i kö för att få hyra. Dessutom bor de folk i dessa lägenheter i detta nu.

Den politiska majoriteten måste en gång för alla lära sig att den enda vägen ut ur bostadsbristproblemet är att bygga. Och att bygga själv, för den så kallade marknaden kommer aldrig att lösa detta problem. Det kan bara politikerna göra.

Samtal med Sollentunahem
Jag, vår verksamhetsutvecklare Alexandra Dannelöv Karlin och vår förhandlare Anders Öhrling träffade nyligen Sollentunahems vd Martin Lindfors. Vi diskuterade bland annat om bolagets framtidsplaner, bostadsbyggande och kommunens planer för i synnerhet Svalgången i Helenelund. Det var ett givande samtal som kändes bra, och som förhoppningsvis leder till ett mer utvecklat samarbete mellan oss och Sollentunahem.

Förtroendevalda
Kan vi aldrig få för många av! Vi har ambitionen att öka antalet förtroendevalda i vår förening. Är du intresserad av att ta på dig ett uppdrag, eller att jobba i någon av våra verksamheter? Kontakta mig i så fall. Kontaktuppgifter hittar du på denna hemsidas startsida längst ner.

Jan Peter Mattsson
Ordförande Hyresgästföreningen Sollentuna

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .