Skip to main content

Jan Peter Mattssons krönika september 2016

På dagordningen: förhandlingar och verksamhet.

Det börjar dra ihop sig till hyresförhandlingar igen. Några förhandlingar med AB Sollentunahem blir det inte i år då vi tecknade ett tvåårsavtal i vintras, men vi har ändå en förhandlingsupptakt med delegationen i september för att stämma av läget. I samma månad hålls även en nationell förhandlingsupptakt i förbundets regi. Fastighetsägarna i Stockholm var redan i augusti ute med hyreskrav – hela 2,5 procent kräver de. Vi har en helt annan uppfattning om nivån kan man lugnt säga.

Den 10-11 september håller vår förening en LH-konferens för de lokalt förtroendevalda ute i bostadsområdena. Två stora punkter på konferensens agenda är Framtidsbyrån och bildning. I dessa frågor måste vi bli mycket aktiva i syfte att lyfta vår förenings verksamhetsnivå. Mycket viktiga frågor för framtiden.

Inom föreningen har vi i augusti startat en intressant diskussion. Vad kan vi bidra med när det gäller integrationsfrågorna? Några år tillbaka i tiden så arrangerade vi gruppen FIR, Folkrörelsernas Integrationsråd, tillsammans med ABF. Rådet i sin tur, som arbetade i studiecirkelform via ABF, genomförde en lång rad studiecirklar och seminarium (Rosa Parks Café) i integrationssyfte. Den verksamheten och de erfarenheterna vill vi nu återuppliva i en ny form. Vi tänker oss att samarbeta med stiftelsen Expo och starta en så kallad Tillsammansgrupp i Sollentuna, som vi i Hyresgästföreningen kan bära tillsammans med andra föreningar och personer. Här pratar vi både om nyanlända flyktingar och medborgare med invandrarbakgrund som bott i Sverige en tid. I detta kan Hyresgästföreningen göra skillnad.

Detta kommer jag ha all anledning att återkomma om framöver.

Jan Peter Mattsson
Ordförande Hyresgästföreningen Sollentuna
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .