Jan Peter Mattssons krönika april 2015

Det allra mesta av årsmötesstöket är nu över då vi kommit in i april, och hamnat i en tidig, lång och skön påskhelg. Dock återstår årsmötenas årsmöte detta år. Det vill säga regionfullmäktiges årsmöte lördagen den 25 april.

Det årsmötet lär inte bli likt något annat kan man tänka. Till att börja med så finns inte mindre än sex kandidater till regionordförande. Vidare över 20 nominerade till sex styrelseplatser. Till detta skall läggas att tidningen Hem & Hyra plötsligen publicerade valberedningens förslag den 31 mars. Planen var att förslaget skulle presenteras veckan efter påsk.

Jag har dock inte något problem med det. Konstaterar bara att ovanligheterna radar upp sig efter varandra.

Sedan den förra krönikan, närmare bestämt den 24 mars, så har något viktigt hänt. Regeringen presenterade ett förslag för att öka bostadsbyggandet som i all korthet går ut på att satsa 3,2 miljarder kronor per år för att bygga 250 000 bostäder fram till och med år 2020. Och hyresrätter! Bra!

Men inte tillräckligt visade det sig veckan därpå, då Boverket presenterade en analys om att behovet ligger på 426 000 bostäder för samma period. Kris och katastrof? Nej, det tror jag inte. Dels är detta den största satsningen på bostadsbyggande på många, många – och långa – år, och det kan bara vara bra. Dels har nämnda regering alla möjligheter att förstärka denna satsning i kommande budgetar.

Om nu bara kommunerna kan få tummen ur och ta sin del av ansvaret, så kan antalet nya bostäder bli än flera. Om vi tar Stockholms län så är lejonparten av kommunerna rent urusla på att ta sitt lagstadgade bostadsförsörjningsansvar. Det kan bara bli bättre.

Jan Peter Mattsson
Ordförande Hyresgästföreningen Sollentuna
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier