Jan Peter Mattssons krönika augusti 2014

Pust och puh, vilken varm sommar vi har! Juli månad bjöd på fantastiskt sommarväder, som verkar fortsätta in i augusti. Bara att tacka och ta emot.

Som vanligt händer det inte mycket i juli månad, men ett och annat kan noteras. Det har börjat röra på sig så smått inom politiken inför valet och detta kommer att explodera om någon vecka.

Något som direkt berör oss i Sollentuna är att Wallenstams försäljning av sina fastigheter på Malmvägen inte på något vis är glömd. För några dagar sedan blev jag kontaktad av Sveriges Radio P4 Stockholm om denna affär och de ville veta mera om det hela. Tanken är att det ska göras en radiointervju med undertecknad om detta. I skrivande stund har inget besked getts om det blir av eller inte.

Oavsett det, så är affären oerhört intressant. För bara fyra och ett halvt år sedan köpte Wallenstam norra Malmvägen av AB Sollentunahem. En affär som dök upp ur tomma intet – det vill säga man hemlighöll affären tills den var klar. Och nu händer samma sak igen. Plötsligen meddelar Wallenstam att man sålt till Carnegie. Hyresgästerna får reda på detta faktum genom en futtig lapp i brevlådan.

Då Wallenstam köpte uttalade man gärna och ofta att man såg detta förvärv som långsiktigt och att man skulle utveckla området. Man skulle också samarbeta med AB Sollentunahem som också föll in i lovsången kring detta med långsiktigheten och samarbetet. Men nu vet vi att det inte blev så, trots alla fagra löften. Affären då kanske inte var en så stor sak, men det är denna.

Carnegies affärsidé är att lyxrenovera för att kunna chockhöja hyrorna och därmed öka sin vinst. Vem vill ha en sådan hyresvärd? Och hur går det nu med upprustning och stambyten? Bolaget gör som så att man väntar till hyresgästen flyttar, sedan lyxrenoverar man och höjer hyran betydligt. Och varför skulle man då vara intresserad av underhåll och upprustning i övrigt? Risken är stor att de nuvarande hyresgästerna kommer att drabbas negativt.

Det får vi se. I detta nu kan vi konstatera att Wallenstam knallar iväg med en vinst på cirka 200 miljoner kronor och skrattar hela vägen till banken. Kvar sitter hyresgästerna som gisslan, samt Sollentunahem som uppenbarligen gjorde en mycket dålig affär då man sålde till underpris till Wallenstam.

Vi följer med intresse liknande affärer inom allmännyttan i Stockholm. Dels den mycket uppmärksammade försäljningen av Albyberget i Botkyrka. Kommunen lyckades hitta en ökänd riskkapitalist som köpte, och problemen kom direkt som ett brev på posten. Redan från start försöker den nya ägaren hålla Hyresgästföreningen borta genom att få hyresgästerna att bilda en egen lokal och fristående förening. Ägaren vill inte ha något med Hyresgästföreningen att göra alls. En annan liknande, nästan okänd, försäljning gjordes i Sigtuna för något år sedan. Där var ägaren kommunen ytterst noggrann i urvalet av tänkbara köpare och detta verkar ha löpt helt problemfritt. Ännu har vi inte hört något negativt i alla fall.

Vi fortsätter att följa vad som händer inom detta område för att lära. Och lära måste vi, för det kan mycket väl komma nya försäljningar i Sollentuna. Försäljningar som inte vi får veta något om förrän de är verklighet, då alla bolag alltid håller oss utanför.

En annan mycket viktig aktuell och lokal fråga som vi följer är oroligheterna i Edsberg där flertalet skottlossningar ägt rum under det senaste året. Vi kan inte ha det så att de boende inte vågar gå ut för att de är rädda för att utsättas för våld – i värsta fall dödligt sådant. Hyresgästföreningen Sollentuna har ambitionen att ta upp samtal med Sollentunahem och kommunen i syfte att lösa situationen. Det räckerinte med att en eller annan polis står i Edsbergs centrum och tittar då och då. Det måste annat till också.

Jan Peter Mattsson

Ordförande Hyresgästföreningen Sollentuna

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier