Jan Peter Mattssons krönika januari 2016

Denna ganska sena krönika för januari, tänkte jag skulle handla om fyra olika frågor:

·         Väsjöprojektet och bostadspolitiken i Sollentuna
·         Hyresförhandlingarna
·         Det extra fullmäktigemötet i regionen
·         Nya tag under 2016

Väsjöprojektet och bostadspolitiken i Sollentuna
Vi i Hyresgästföreningen har i många år kritiserat den politiska majoriteten i Sollentuna för en generellt sett mycket dålig bostadspolitik. Det har också handlat om att man ombildat Sollentunahems hyresrätter till bostadsrätter, eller sålt till annan fastighetsägare. Och inte minst för att man inte kan upprätthålla sin egen politik om blandade upplåtelseformer i bostadsområdena. Det har blivit mindre blandning i verkligheten. I till exempel Silverdal finns inte en enda hyresrätt och i Helenelund samt västra Tureberg är hyresrätten i det närmaste utrotad. Som om inte det vore nog får vi via lokaltidningen Vi i Sollentuna veta (nr 52/2015) att Väsjöprojektet inte kommer att bli fullbordat förrän år 2040! Man har redan hållit på i 12 år och nu ska man hålla på i 25 år till! Ska det behövas 37 år att få till 2 800 bostäder? Man skäms, verkligen skäms å andras vägnar.

Hyresförhandlingarna
Förhandlingarna med Sollentunahem har dragit iväg i tid, vilket inte alls är ovanligt utan snarare regel. Oavsett det så kan man ju konstatera att de nästan 200 avtal som tecknats i landet fram till årsskiftet är mycket låga. De lägsta på 10 år faktiskt, vilket bådar gott för en bra uppgörelse med låga hyresökningar för 2016.

Det extra fullmäktigemötet i regionen
Det var ett bra beslut av fullmäktige i november att arrangera ett extra fullmäktigemöte på nyåret för att välja stämmoombud, behandla stämmomotioner samt regionens förhandlingsrutiner. Detta lät sig inte av en mängd skäl göras i november. Nu har man bäddat för mer ordning och reda. Min ambition är att bidra till att göra detta extra möte till ett mycket bra möte, så att vi kommer vidare. När det gäller förhandlingsrutinerna så har vi bökat runt med dem i tre år nu, och så kan vi inte ha det.

Nya tag under 2016
Jag har stora förhoppningar på en mängd kloka beslut på stämman. Beslut som leder in i framtiden. Vad detta handlar om återkommer jag till senare i år. Något spännande som redan är klart är en utbildningssatsning för förtroendevalda i Norrort. Den satsningen kommer helt klart leda till mer aktivitet och verksamhet i de föreningarna. Ser verkligen fram emot detta. Men det är inte bara den regionala verksamheten som är viktig. Lokalt kommer vi att fortsätta vårt arbete med att utveckla en stabil lokal verksamhet så nära medlemmarna som möjligt. Handlar dels om Rosa Parks Caféer och studiecirklar, men även om annat.

Jan Peter Mattsson
Ordförande Hyresgästföreningen Sollentuna
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier