Jan Peter Mattssons krönika juni 2014

Under denna månad genomförs Hyresgästföreningens förbundsstämma, eller kongress om man så vill. Närmare bestämt den 13-15 juni i Visby på Gotland.

En stämma är alltid spännande, och denna är speciellt spännande. Nu ska ny förbundsordförande väljas, och det finns två kandidater – Marie Linder, som är valberedningens förslag, och Annika Billström som är bland annat region Stockholms förslag. Därutöver är 10 förbundsstyrelsekandidater av 23 (12 av 25 om man räknar med ordförandekandidaterna) från region Stockholm. Hur detta kommer att fortlöpa kommer vi dagligen att rapportera om på denna hemsida under förbundsstämman genom mig som ombud.

Vad gäller bostadspolitiken i Sollentuna kan man konstatera att det börjar hända saker. Via tjänstemän har den borgerliga majoriteten uttalat att man avser att bygga inte mindre än 6000 nya bostäder under den kommande tioårsperioden. Det är ungefär tre gånger så mycket som den genomsnittliga byggtakten sedan år 2 000. Ett helt Sollentunahem närmare bestämt. Ambitionen är god – som alltid under valår – men vi får allt se hur det blir med detta.

Vänsterpartiet i Sollentuna startade i slutet av maj en bostadspolitisk kampanj, som i huvudsak går ut på att stoppa hyreshöjningarna inom Sollentunahem. Vidare vill man att ombildningarna till bostadsrätter inom Sollentunahem ska stoppas och att kommunen ska bygga fler hyresrätter. Samma frågor som Hyresgästföreningen i Sollentuna sedan länge drivit, och dessutom vid två tillfällen i praktisk handling förhandlat fram frysta hyror under två år. Socialdemokraterna håller å sin sida fast vid sitt krav om att hälften av de 2 800 bostäder som ska byggas vid Väsjön ska bli hyresrätter. Men vart håller de andra partierna i Sollentuna hus vad gäller de bostadspolitiska frågorna? Det är oroväckande tyst från majoriteten av de nio partier som har platser i kommunens fullmäktige. Vilket är mycket märkligt, eftersom bostadsfrågan är kommunens stora framtidsfråga.

På återseende med rapporter från förbundsstämman i Visby!

Jan Peter Matsson

Ordförande Hyresgästföreningen Sollentuna

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier