Jan Peter Mattssons krönika maj 2014

När denna krönika publiceras är det den 1 maj, arbetarrörelsens högtidsdag, som i år verkligen markerar ett avstamp inför de två val som ska hållas i landet i år. EU-valet och de allmänna valen till kommun, landsting och riksdag.

Alla dessa val påverkar naturligtvis bostadspolitiken och hyresgästernas villkor och därför är det viktigt att vi som organisation så mycket som möjligt påverkar politikerna för ett ökat byggande av hyresrätter och bättre villkor för hyresgästerna. Om det är någon gång som vi har stora möjligheter att påverka, så lär det vara just under valår. Och den möjligheten ska vi ta väl vara på. Därav den satsning på opinionsbildning som Hyresgästföreningen Sollentuna nu ligger i startgroparna med.

Man kan tycka att EU-parlamentet är långt borta från den svenska bostadsmarknaden, men så är inte fallet. Parlamentet ligger just runt knuten och kan ibland vara ett hot, ibland en möjlighet. De senaste åren har framför allt två hot mot den svenska bostadsmarknaden varit reella. Dels idén om så kallad ”social housing” och dels tanken om att de svenska allmännyttiga bostadsbolagen på något vis skulle subventionera hyrorna för hyresgästerna med offentliga medel. Om vi tar det sista först så finns ju inte en skugga av det i Sverige, men det är illa om andra länder tror det. Vad gäller social housing så handlar det just om subventionerade bostäder för ”fattiga” medborgare vilket vi inte alls vill ha. Det skapar ett slags ”fattigghetton” och helt nya och onödiga sociala problem. I den svenska modellen ingår att vi istället transfererar resurser till de svaga medborgarna, men placerar dem inte i ghetton vilket är väldigt utpekande för individen. Det här måste vi vara med och stå emot genom politiken.

Vår förbundsordförande Barbro Engman gästade regionens årsmöte den 26 april och konstaterade då att alla riksdagspartier i Sverige, förutom Centerpartiet, säger att de inte är emot hyresrätten med allt vad det innebär. Vår uppgift i detta nu blir ju då att få alla partier att säga att de är för hyresrätten och de system som är kopplade till hyresboendet.

Så pricka in den 25 maj och den 14 september i almanackan så att det blir rösta av och var med och påverka bostadspolitiken!

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier