Jan Peter Mattssons krönika november 2014

Hösttonerna i detta nu är flera. Dels är vi naturligtvis mitt uppe i själva årstiden höst, men i regionen också i detsamma fast i en helt annan mening.

Den 21 oktober fattade regionstyrelsen, en styrelse som jag är en av ledamöterna i, det mycket ovanliga och utmanande beslutet om att suspendera (det vill säga avsätta) regionsordförande Greger Björkegren från alla uppdrag inom regionen. Och vi var inte överens i regionstyrelsen.

Åtta röstade för en suspension, och fyra emot. Jag var en av dem som röstade för en suspension.

Det finns en rad skäl till detta mycket kontroversiella beslut, men dessa ska inte debatteras i denna krönika. I god demokratisk ordning så tar vi den debatten i vår beslutade organisation. Medlemmarna gagnas inte av debatter och tyckande både här och var i sådana frågor.

I och kring detta beslut så finns det inga vinnare. Bara förlorare. Hela föreningen har förlorat en hel del då detta beslut var tvunget att fattas. Ingen ville att detta skulle hända, men det hände och så blev det som sagt tvunget att fatta beslutet.

Man kan naturligtvis argumentera både långt som länge kring detta beslut, men den debatten tänker jag inte ta upp i denna krönika. Jag nöjer mig här med att konstatera att det råder olika uppfattningar om detta inom olika grupperingar inom regionen. Och så ska väl det vara också. Om vi tycker likadant hela tiden om allt i vår förening, så måste det ju vara något som är fel. Utveckling bygger på brytande av tankar, erfarenheter och åsikter. Och ifrågasättanden.

Något i detta som är både som svart som tråkigt som fientligt: vi har ständigt grupper inom regionen som gör allt för att ”ställa till det”. Grupperingar som helt igenom låter bli att ta ansvar för vår organisation och uppdraget från medlemmarna, och istället ägnar sig åt de egna maktambitionerna och intriger. Och personattacker. Detta har vi sett nog av nu.

I alla fall. I sak kan man konstatera att beslutet gått rätt till och att regionstyrelsen hade mandat att fatta beslutet. Detta har fastslagits av förbundets stadgegrupp.

Vad regionen nu behöver är inte en uppslitande ”åsiktsstrid” om huruvida regionsstyrelsen har rätt att fatta beslut enligt stadgarna. Nej, låt oss inte fastna där. Vad regionen behöver är samverkan, samarbete och en tro på framtiden. En framtid där vi har stärkt vår förening med allt vad det innebär, i syfte att bära det uppdrag som medlemmarna gett på bästa möjliga sätt.

Vår största ambition kan i detta nu bara vara en – låt oss tillsammans skapa den bästa regionen som någonsin funnits med medlemmarna i fokus.

Jan Peter Mattsson

Ordförande Hyresgästföreningen Sollentuna

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier