Jan Peter Mattssons krönika oktober 2015

Så här under tidig höst är det två saker som gäller: verksamhetsplanering och förhandlingar – och sedan mera verksamhetsplanering och förhandlingar.

Den 19 september hade vi i Sollentunaföreningen en lyckad LH-konferens där olika verksamhetsfrågor diskuterades. En vecka senare, den 26 september, hade region Stockholm en verksamhetskonferens där verksamheten på den regionala nivån diskuterades.


Mitt intryck av dessa diskussioner är att vi är på väg framåt, både lokalt och regionalt. Något slags framtidshopp och ny energi har infunnit sig. Att Sollentunaföreningen ökade med över 100 medlemmar 2014 gör ju inte saken sämre. Inte heller att vi nu har en regering som tar bostadsfrågorna på allvar vilket påverkar hela Hyresgäströrelsen i positiv riktning – även om vi vill att politikerna ska göra mera och snabbare, så går det åt vårt håll så att säga.

Men jag är samtidigt besviken på politikerna, och då syftar jag på dem i Sollentuna. De har beslutat att ta ut 8 miljoner extra ur Sollentunahem i år utöver vinsten på 18 miljoner kronor. 2017 och 2018 handlar det om tio miljoner kronor extra per år- utöver vinsten.

Det här är inget annat än en dubbelbeskattning av hyresgästerna. Därutöver talar kommunen inte ens om vad dessa miljoner ska användas till. Men ok – om det är så man vill ha det, så ska inte vi vara sämre. De 8 miljonerna i år motsvarar ett års hyreshöjning. Då det uppenbart finns så mycket pengar i bolaget, så finns det därför inget skäl för någon hyreshöjning 2016. Detta blir med all självklarhet vår linje. Hur bolaget och politikerna sedan hanterar detta är deras huvudvärk, och inte vår.

Tillbaka till regionens verksamhetskonferens. Där lyftes bland annat två viktiga områden. Dels den stora nationella upprustning vi nu står inför mot bakgrund av regeringens stödmiljarder och hyresgästernas villkor för detta. Dels att vi faktiskt förhandlar hyrorna för alla hyresgäster – det får vi aldrig glömma bort. I den rollen är Hyresgästföreningen en samhällsbärare, eller samhällsaktör om man så vill.

Jan Peter Mattsson
Ordförande Hyresgästföreningen Sollentuna

  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier